Джип се запали на магистрала „Тракия“ в платното в посока Пловдив. От силните облаци дим движението е затруднено.

======================

Все повече граждани подават заявленията по Закона за достъп до информация в прокуратурата и в МВР Пловдив, става ясно от отговора на институциите по поискана от Дарик годишна справка. 5 са подадените искания за изминалата година в Окръжната прокуратура в града на тепетата. Всички те са входирани по електронен път, като 90% от тях са свързани с конкретни проверки или разследвания. Тенденция към леко увеличаване на броя подадени заявления за достъп до информация отчитат и от ОД на МВР Пловдив. За 2022 година техният брой е 29, като само 2 са на хартиен носител. Най-често информацията, която се иска, касае отчетността на полицията. Рекордьор по осъждане за отказ на информация от общините в областта е Пловдив. Три пъти градската управа е загубила съдебните битки. 

==============================

Две сгради на Община Пловдив са одобрени за енергийно обновяване по Националния План за възстановяване и устойчивост. Това са административната сграда на площад „Централен” 1 и сградата на общината на площад „Стефан Стамболов”, съобщи заместник-кметът по „Образование, бизнес развитие и европейски политики” Владимир Темелков. Предстои техническа и финансова оценка от управляващия орган. За първия обект заявената безвъзмездна финансова помощ е почти 4 млн. 900 хил. лева с малко над 2 млн. лева съфинансиране. За сградата на площад „Стефан Стамболов” безвъзмездната финансова помощ е в размер на 838 249 лева с 10 200 лева заявено съфинансиране.

===================================

Повторното гледане на делото за тежкия инцидент в пазарджишкото село Братаница, при който загина 7-годишната Моника, блъсната от служебна кола на МВР, шофирана от полицай, започва отначало. Първото заседание ще бъде днес, а близки на детето планират протест пред съда с искане за справедливо наказание. При предишното гледане на делото Окръжният съд наложи на бившия вече служител на ГДБОП 4 години и 8 месеца затвор. Полицаят бе лишен от право да управлява МПС за срок от 6 години. След обжалване Апелативният съд намали наказанието на 3 години условно, а лишаването от право да управлява МПС - от 6 на 4 години.

Мъжете, обезобразили с киселина ясновидка в Пловдив, се изправят пред магистратите от Районния съд. Йордан Цветанов и Веселин Вълчанов, прочут като Весо Културиста, са с обвинение за нападението над 52-годишната гледачка Тони. След заливането жената е с увреждания по цялото тяло. Пострадалата се занимавала с гледане на кафе и карти и живеела на квартира. Тя била трудноподвижна. За нея се грижели асистенти. В хода на разследването е установено, че тя не дължала на никого пари и не била получавала заплахи, с изключение на есента на 2022, когато Весо Културиста я посетил и заявил, че „ще я потроши“, тъй като според него вземала много пари. Няколко месеца по-късно, през март тази година, двамата обвиняеми, живеещи във Враца, решили да осъществят намеренията си. Паркирали близо до жилището на пострадалата, Весо пазел пред вратата, а Йордан лиснал към жената сярна киселина.

==============================

Безплатни скринингови прегледи за туберкулоза се провеждат от днес в Специализираната белодробна болница „Д-р Никола Пенчев – Пазарджик“. Те са в рамките на поредната Седмица на отворените врати и ще продължат до петък, всеки ден от 08.00 ч. до 12.00 часа. На всеки желаещ ще се предлага скрининг чрез анкета и консултации. На тези, които са в риск, ще се извършват допълнителни прегледи и изследвания. 

„Седмица на отворените врати” с безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведе и в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ - Смолян. До 8 декември, между 8,00 и 15,30 часа, ще се извършват безплатни медицински консултации. „Ранното откриване на заболяването и започване на своевременно лечение в дългосрочен план води до намаляване на случаите от туберкулоза“, коментира д-р Юлияна Лазарова – завеждащ пневмофтизиатричния кабинет.

==============================

Кметът на пловдивския район Южен - Атанас Кунчев, запали миналата вечер светлините на Коледното дърво, високо почти шест метра, в парк "Белите брези". Въпреки студеното време, около елхата се събраха десетки жители на квартала. Най-ентусиазирани, разбира се, бяха най-малките, които с вълнение се запознаха с Дядо Коледа и му предадоха своите писма с желания. А учениците от средно училище "Константин Величков" и основно училище "Захари Стоянов", повдигнаха празничното настроение със своите изпълнения. Паркът се изпълни с коледна атмосфера, а светлините грейнаха под съпровода на българска гайда и празнична заря. Районният кмет Атанас Кунчев поздрави присъстващите с пожелание за здраве и благоденствие. И призова всички да бъдем по-добри и да не спираме да вярваме в чудеса.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова, Искра Койчева, Лалка Златанова и Петър Тодоров