За яснота относно реставрацията на сграфитото в Стария Пловдив на известния художник Димитър Киров настояват общинските съветници от „Продължаваме Промяната Демократична България“. Част от мащабното произведение на изкуството падна при буря преди години. Сграфитото се намира на фасадата на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Сградата е недвижима културна ценност и е общинска собственост. През 2023-та година екип реставратори аварийно укрепи сграфитото, за да запази частта, която не беше разрушена. От тогава досега няма информация кога ще бъзе възстановено напълно срутеното изображение на Захари Зограф, покрай което ежедневно минават стотици туристи и пловдивчани. От групата на ПП-ДБ са входирали питане до кмета Костадин Димитров за предвидените средства за реставрация на сграфитито и в какъв срок ще се извърши тя.

Церемонията по откриването на 28-ото издание на „Природа. Лов. Риболов“ и 26-ото издание на „Цветна пролет“ ще се състои днес пред Палата 3 от 12:00 часа в Пловдивския панаир. Лентата на двете изложения официално ще пререже министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. На панаира ще представят дейността си горски стопанства, институции и сдружения, свързани с лесовъдството, рибарството и опазването на околната среда. Ще може да се види и пълен асортимент на изделия за лов, риболов, къмпингуване, морски и речен туризъм, екстремни спортове. Новостите в цветарството, овощарството, градинарството и озеленяването също се показват от изложителите. Посетителите ще открият разнообразни семена, луковици и посадъчен материал. Атракции за всички ще бъдат демонстрациите от 11:30 ч. на древни бойни и ловни обичаи в изпълнение на „БагаТур“ - организацията, посветена на възстановяване и популяризиране на ценностите и културата на прабългарите. От 11:00 часа пък известният български готвач Ути Бъчваров ще посреща гостите с вкусен гулаш от дивечово месо.

В Световния ден на информираността за аутизма сградата на Община Пазарджик грейна в синьо в знак на съпричастност към хората в това състояние. Регионалният център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование – Пазарджик съвместно с общината реализира специална кампания за повишаване на информираността по проблемите на аутизма. „Този ден има ролята да подчертае способностите на хората с аутизъм, да провокира толерантност и съпричастност и да улесни приобщаването им в училище и обществото“, споделя Гергана Колчакова – директор на Центъра.

Стартира традиционната кампания за пролетно почистване на Община Смолян. Тя ще продължи до 20 април, а инициативата е под мотото „Смолян – зелен и чист“. Ще се почистват междублоковите  пространства, обществените паркинги и други публични места; градини, детски и спортни площадки; нерегламентирани сметища. Община Смолян  ще раздава безплатно найлонови чували и ръкавици за желаещите да се включат в акцията.

Българският Червен кръст започва поетапно зареждане на пунктовете за раздаване на хранителни пакети за бедни и самотно живеещи граждани. Пакетите съдържат 15 вида продукти, от които седем вида консерви. Едночленните и двучленните семейства ще получат един пакет от продуктите с тегло над 10 кг., а тричленните и по-големите семейства - два хранителни пакета с общо тегло от над 38 кг. Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на БЧК в 12 временни пункта в Смолянско и в 18 раздавателни пункта в Пазарджишко, а в Пловдив - в сградата на ул. „Стойчо Мушанов“ №48. По график раздаването ще продължи до 7 юни 2024 г. Храните ще се получават срещу документ за самоличност и подпис на правоимащите.

59-годишна жена загина при пожар в пловдивското село Калояново, съобщиха от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Огънят е пламнал в къща на улица „Опълченска“ в селото към 18:00 ч. във вторник. Изпратените три пожарни екипа  от Хисаря и Пловдив са загасили пламъците. Огнеборците са открили мъртва живеещата в къщата жена. Пожар избухна тази сутрин и в апартамент в пловдивския район „Южен“, видя репортер на Дарик. Две противопожарни коли са се справили с гасенето на огъня. Няма жертви, а в жилището живее възрастна жена, която е откарана в болница с леко обгазяване. Блокът се намира точно срещу една от детските градини в квартала, но бързата намеса на пожарникарите не е позволила разнасянето на пламъците и към съседни сгради. Причините и за двата инцидента се изясняват.

Мащабна специализирана операция се провежда тази сутрин в Пловдив и областта от „Пътна полиция“, ДАИ, АПИ, НАП и други държавни агенции. За три часа до обяд инспекторите ще проверяват спазват ли се правилата за движение по пътищата, техническата изправност и регистрацията на автомобилите, допустимото тегло и размери на камионите, както и за времената за управление и почивка от водачите, извършващи обществен превоз на пътници и товари. От МВР подобни превантивни акции с се извършват в цялата страна.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров