Най-големият проблем за трудното раждане на правителството сега са Гешев и президента Радев - това заяви в коментарното предаване „В търсене на истината“ адв. Стефан Левашки. Според адв. Савина Петкова, от прегръдката на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС  може да се роди, цитирам: „само нещо уродливо“. Двамата гост-водещи по Дарик аргументираха ясно противоположните си тези.

===========================

Стотици признателни българи се очакват днес в родния град на великия син на България Христо Ботев. Традиционно на 2 юни в Калофер, за да почетат паметта на поета-революционер и на загиналите за свободата на България идват много гости. Възпоменателните прояви по повод 147 години от трагичната гибел на поета-революционер започнаха още от в четвъртък, съобщи пред Дарик кметът на града Румен Стоянов. Снощи имаше тържествен концерт и заря. Днес проявите в родния град на Ботев продължават с изнасяне на знамето на Ботевата чета с военен ритуал и митинг поклонение.

С военен ритуал, поклонение, тържествено слово и полагане на венци и цветя, в Пловдив ще бъде почетен Деня на Ботев. Церемонията е от 11.30 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина. Слово ще произнесе Крум Филипов – поет, писател, театрален и кино режисьор, носител на награда „Пловдив“ за стихосбирката „Писма до сина ми“. Участие в церемонията ще вземат Военен духов оркестър, почетна рота от гарнизон – Пловдив, венценосци, комитет „Родолюбие“ и комитет „Васил Левски“, политици, общественици, ученици, граждани и медии.

Смолянчани също почитат паметта на Ботев с тържествена церемония днес. Кметът Николай Мелемов и представители на общината ще поднесат венци пред паметника-костница на загиналите герои от 21-ви Пехотен Средногорски полк по време на Балканската война. На пл. ”Свобода” в Смолян от 11:30 часа пред паметника на Ботев с Почетен караул тържествено ще се отбележи 2 юни. В програмата ще участват 101 Алпийски полк, Общинският Духов оркестър и др. Ще звучат и безсмъртните Ботеви стихове, изпълнени от актьора Борис Хаджийски.

И в Пазарджишко отдават почит на Ботев и загиналите за свободата. Във всички по-големи населени места в областта са организирани чествания в памет на героите от освободителните борби. Поклонението  пред  паметника на Христо Ботев,  организирано от Община Пазарджик, ще се състои от 11.30 часа на площад „Съединение“. В програмата ще бъде представена поетична композиция с участието на ученици от ОУ “Христо Ботев” в Пазарджик и актьора Тодор Кайков, както и изпълнения на духов оркестър към Симфонично-оперетно дружество „Маестро Георги Атанасов“.

Информации на Лалка Златанова, Искра Койчева, Адриан Кулев и Тина Соколова