Земетресение беше усетено в Пазарджик малко преди 9 часа тази сутрин. Според Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН силата на труса в 08:48 часа е била 3,0 по Рихтер. Епицентърът е бил на запад от Пазарджик, между селата Звъничево и Мокрище. До момента няма данни за щети.

2024 червени яйца ще боядисат тази година монасите в Бачковския манастир на Велики четвъртък. Така те ще спазят християнската традиция, според която на този ден се боядисват яйцата – символ на Христовото Възкресение. Игуменът на Бачковския манастир Величкият епископ Сионий обясни, че обичаят ще бъде спазен в светата обител и освен 2024-те червени яйца, с други цветове ще се боядисат и произволен брой яйца. По традиция първото червено яйце се поставя пред чудотворната икона на Света Богородица, която се смята за покровителка на обителта. Тази година такова яйце ще бъде поставено и пред мощите на Св. Патриарх Евтимий. В боядисването участват доброволци от Бачково и Асеновград. За Великден в Бачковския манастир се очаква да пристигнат хиляди богомолци от цялата страна.

Междувременно и в двора на митрополитския храм „Света Марина“, Пловдивският митрополит Николай ще боядисва яйца заедно с деца от детските градини и училища в града. Малчуганите са подготвили празнична програма с песни, танци и рецитал. В Белащица и Браниполе също са организирани великденски работилници за изписване на яйца за Великден в двора на черквата. След 16:00 ч. в двете села ще се раздават хранителни продукти на бедни жители, събрани в Седмицата на благотворителността.

Национален събор поклонение по повод 148 години от избухването на Априлското въстание ще се проведе днес в историческата местност Оборище над Панагюрище. Днешното събитие е заключителната част от честванията, посветени на Априлската епопея. На този ден стотици българи от страната се събират, за да отдадат почит пред паметника на Априлци в местността, където първите български народни представители вземат решението да въстанат срещу Османската империя. Тържествено слово ще произнесе заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова. Програмата ще започне от 11:30 часа.

Оголените листи в пловдивското областно ръководство на БСП, за съжаление, се случват точно на прага на изборите, но до 7 май трябва да се стигне до консенсус и новите кандидати за народни представители да бъдат обявени. Това заяви пред Дарик депутатът Иван Петков, който отново ще е водач на червената листа в Пловдив. Той припомни, че на предишните избори най-високите резултати за БСП бяха отчетени в Пловдив-област, но според Устава на партията водачите на канидатските листи се определят от Националния съвет, който реши, за предстоящия вот на 9 юни в 17 МИР водач да е Веска Ненчева. Вътрешнопартийният протест на Манол Генов, който до момента има 7 депутатски мандата, бе последван от масов отвод на 20 кандидати за народни представители, в отговор на наложените от Изпълнителното бюро промени, по настояване на лидера на БСП Корнелия Нинова. Дали Веска Ненчева ще успее да възобнови диалога и да обедини структурата в областта, предстои да стане ясно след Гергьовден. Според Иван Петков няма изгледи нова партия да влезе в Народното събрания след вота на 9 юни.

Oгромен български трикольор отново украси Орловата скала в местността „Усойката“, над Смолян. Знамето с размери 20 на 10 метра бе спуснато от военнослужещи в 101-ви Алпийски полк в чест на предстоящия Ден на храбростта и празник на Българската армия - 6 май. За днес военното формирование в Смолян организира и  “Ден на отворените врати”. На площада ще бъде показано въоръжение и техническо алпийско оборудване. Сред атракциите за гражданите ще бъде и т.нар. алпийски тролей. На централния площад в Асеновград IV Артилерийски полк също ще покаже въоръжението си от 16:00 ч. до 17:00 ч. След това ще има концерт на Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили „По следите на безсмъртната песен”.

Информации на Адриан Кулев, Лалка Златанова, Тина Соколова и Петър Тодоров