Средствата, отпуснати от правителството за възстановяване на инфраструктурата в община Карлово, пострадала от наводнението през 2022 г., са изчерпани. Това съобщи кметът д-р Емил Кабаиванов. От поисканите 75 млн. лева, общината е получила само 17,6 млн. лв. Кметът настоява за спешно свикване на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. В момента се извършват дейности по възстановяване на мостове, речни корита и улици, но има опасност работата да бъде прекратена поради липсата на пари. Кабаиванов иска спешна среща с бъдещия служебен министър-председател и служебните министри, за да обсъдят недофинансирането на възстановителните работи.

През 2023 г. прокурорите от зоната на Апелативна прокуратура-Пловдив са внесли в съда общо 6568 акта, като осъдените и санкционирани лица с влязъл в сила съдебен акт са 6966. Това става ясно от отчетния доклад на Апелативна прокуратура-Пловдив, който бе представен от апелативния прокурор Тодор Деянов. През 2023 г. в района на Апелативна прокуратура-Пловдив са били наблюдавани общо 719 преписки за престъпления, извършени в условията на домашно насилие, като те са повече в сравнение с 2022 г., когато броят им е бил 507. Апелативният прокурор Тодор Деянов обобщи и приоритетите на магистратите през тази година, които са свързани с бързината и срочността при разследване на делата. Той подчерта и доброто взаимодействие в работата на прокуратурата и полицията в апелативната зона.

Политическа партия "Морал Единство Чест" /МЕЧ/ на Радостин Василев ще участва, както на изборите за Европейски парламент, така и със своя листа на извънредните парламентарни избори. Това потвърди пред Дарик радио областният координатор на МЕЧ Красимир Дончев, който преди 2 години напусна партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". На среща в Пловдив с привърженици са обсъдени възможностите за създаване на регионални структури. "Структурите на МЕЧ в културната ни столица Пловдив и в град Пазарджик са в пълна бойна готовност срещу мафията!", написа в социалните мрежи бившият спортен министър и лидер на МЕЧ Радостин Василев.

Побой, в който се твърди, че е участвал общински съветник, разследва полицията в Пазарджик. Мелето е станало в заведение край близкото село Звъничево. Има пострадал, който е с множество охлузвания и рана от нож в тила. За случая се разбра от Фейсбук публикация на Таня Павурджиева, съпруга на пострадалия. Тя пише, че мъжът ѝ е с множество шевове на главата от две прободни рани, има синини по цялото тяло. По думите на жената, нападателите били четирима - съветникът Васил Янков и неговите брат, син и вуйчо. Таня не крие съмненията си, че случаят може да се потули. За побоя се води досъдебно производство, потвърдиха от полицията в Пазарджик. Задържани са двама души на 55 и 21 години. Разследването е под надзора на прокуратурата.

Маратон на четенето стартира в Смолян. Кампанията за популяризиране на четенето ще продължи до 25 април, съобщават от Регионалната библиотека „Николай Вранчев“, която за поредна година се включва в инициативата. Деца и ученици ще препрочетат творби на Йордан Радичков, Николай Хайтов, Иван Вазов, Алеко Константинов и други български и чуждестранни автори. Програмата започва с „Пътуващо сандъче“, което ще гостува в детски градини в Смолян. В детския отдел на библиотеката ще се четат страници от творчеството на различни писатели за деца. Читалнята за възрастни пък ще посрещне на 18 април Мира Добрева, представяйки новата ѝ книга „Светулки зад решетките“.

В Пловдив затварят за ремонт кръстовище в район „Южен“. От днес за 10 дни кръстовището на бул. „Александър Стамболийски“ с ул. „Никола Димков“ и ул. “Поручик Въльо Стефов” ще бъде затворено за движение. Причината е продължаващата работа по проекта за изграждане на Южния обходен колектор на „ВиК“ - Пловдив. Очаква се до 12-ти април движението да бъде възстановено.

Информации на Адриан Кулев, Лалка Златанова, Тина Соколова, Искра Койчева и Петър Тодоров