Община Пловдив планира да получи допълнителни средства от Фонда за общините, които ще надхвърлят 100 милиона лева, предвидени за проекти в Закона за държавния бюджет. Тези средства ще бъдат използвани за проекти, които не са получили достатъчно финансиране през текущата година, но са готови за реализация. Това заяви в БНТ Подкаст „Къде живеем?“ заместник-кметът по финанси и стопански дейности Женя Петкова. Тя обясни, че има механизъм за пренасочване на средства от общините, които не са се подготвили правилно за проектите. Петкова добави, че вече е публикувано постановлението за изпълнението на Държавния бюджет и че тези средства са предназначени да бъдат предоставени на министъра на регионалното развитие и благоустройството. 100-те милиона лева за 9-те обекта, предвидени в Закона за Държавния бюджет не са включени в рамката на предложения бюджет на общината за 2024 година. Така се оказва, че Общината Пловдив ще разполага с около 800 милиона лева през тази година. Финансирането на големи проекти като новата сграда на Математическата гимназия и ремонта на Хуманитарната гимназия ще бъде осигурено чрез Фонда на фондовете или други грантови схеми. Настоящата година може да бъде използвана за проектна готовност, предположи още финансистът на община Пловдив.

Заместник-кметът по финанси и стопански дейности Женя Петкова изрази недоволство от събираемостта на приходите в бюджета на общината Пловдив, която е 66% през 2023 г. Тя заяви, че администрацията трябва да работи повече за увеличаване на събираемостта, без да се вдигат данъците. Петкова се надява на по-висока събираемост от местните данъци и такси и е уверена, че това ще се постигне.

В Смолян ще проучват възможността за създаване на парк и паркови пространства в рамките на града. Това става ясно от внесената докладна от председателя на Общинския съвет Димитър Кацаров. Предлага се създаване на временна комисия, която да  проучи, може ли да се реализира идеята. Членовете на комисията, ще трябва да изготвят доклад за обособяването на евентуални паркови пространства в рамките на една година. Заседанието на смолянския местен парламент е насрочено за 9-ти февруари.

На 1 февруари Пловдив почита паметта на жертвите на комунистическия режим. „Съюзът на репресираните от комунистическия терор“ в Пловдив с председател Атанас Узунов отправя покана към пловдивчани да се съберат в 12.00 часа пред паметника „Свидетелят“ на площад „Стефан Стамболов”. След словото на Атанас Узунов, ще бъдат положени венци и цветя за хилядите знайни и незнайни жертви, загинали в борбата срещу терора на тоталитарната власт. На 1-ви февруари 1945 г. са изпълнени смъртните присъди на бившите регенти, дворцови съветници, министри и народни представители от 25-то Народно събрание. Присъдите са издадени от т. нар. Народен съд, под диктовката на Москва. Датата 1 февруари се чества по предложение на първите демократични президенти на Република България д-р Желю Желев (1990-1997) и Петър Стоянов (1997-2002), които възприемат идеята за това от политическия емигрант, общественик и филантроп Дими Паница.

В Пловдив и днес учениците до 14-годишна възраст ще трябва да си купуват билетче от 1 лев, за да пътуват в градския транспорт, въпреки че имат право на безплатни карти от 1 февруари, според решението на Министерския съвет. Пред Държавното радио директорът на Общинското предприятие "Организация и контрол на транспорта" Георги Стоилов обясни, че документите се печатат от БНБ, но не са пристигнали в Пловдив. По думите му проблемът е за цялата страна, тъй като е имало грешка в първоначално издадените документи, които са върнати. Стоилов призна, че решения са намерени в различни градове, но в Пловдив няма възможност да се направят от днес. В момента, в който се получат картите, хората ще бъдат уведомени, посочи представителят на общината. 

Подмениха светофара, паднал върху бус в Пазарджик. Светофарната уредба бе повалена от силния вятър в събота върху чакащ на червен сигнал миробус. Водачът е компенсиран за причинените щети върху буса, съобщи кметът на града Петър Куленски. Новият стълб е монтиран на кръстовището между булевардите "Александър Стамболийски" и "Цар Освободител", а светлинната сигнализация вече работи. След инцидента кръстовището, което е едно от най-натоварените, остана 5 дни без светлинна регулация на движението, което причини известни затруднения. От общината обещават след приключването на анализа на всички светофари в града, да се даде отчет към гражданите какво е завареното им състояние.

Атанаска Костадинова е майсторът, който си извоюва първата позиция в най-апетитния конкурс, обявен от община Асеновград – „Най-вкусните станимашки сармички“. Дамата печели шампионското място за втора поредна година. Общо 7 ентусиасти се престрашиха да покажат пред широката публика своите кулинарни умения. Всички аранжировки бяха интересни и добре оформени, красиво подредени и декорирани по нестандартен начин. Инициативата вече е традиция за Асеновград и всяка година участват и жени, и мъже. Втората награда в конкурса си заслужи Анка Арабаджиева, а трета се нареди Мария Гюрева. Безапелационен победител в допълнителната категория - на лозовите сарми – стана Кристина Чолакова. Класираните на призовите места получиха специални награди от общината – торта, бутилка станимашко вино и грамота, доказваща майсторлъка и кулинарните им умения. 

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров