Водачи на протести напират за кметското кресло в Пловдивско, пише marica.bg. Един от активистите на протестите срещу кариерите в Белащица Павел Гимишев е кандидат за кмет на селото от "Земеделски народен съюз", а съпругата му Лидия Гимишева е под номер 1 в листата за съветници на партията. Това става ясно от регистрите на ОИК-Родопи. Гимишев е председател на Инициативния комитет „Стоп на кариерите в Белащица“. Той заедно с недоволните от запрашения въздух в района блокираха няколко пъти пътя на камионите.  Името на Гимишев нашумя и покрай искането за свикване на референдум за отделянето на Белащица от Община Родопи и присъединяването към Пловдив. Друго известно име от протестите е това на Любомир Томов от Брестовица. Той е кандидат за кмет на селото и е номиниран от ПП "Има такъв народ". Той е председател на сдружение „Живот за Брестовица“, което вече години наред се бори от чешмите на селото да потече чиста питейна вода. Това стана, след като няколко пъти бе засичано съдържание на манган във водата над нормата. Пред "Марица" Томов обясни, че ще се опита да реши проблема с водата. Той допълни, че правителството е спряло парите за новите сондажи, които трябваше да захранят Брестовица с чиста вода.  

Кандидати за местната власт се отказват още преди старта на кампанията. Първите заявления за отказ от участие във вота са постъпили в общинските избирателни комисии в Пазарджишко. Във Велинград партия е заличила регистрациите си за участие и в трите избора - за кмет на община, за кметове на кметства и за общински съветници, без да издигне нито един кандидат. Това е ПП „Новото време“. Двама души от листата за съветници на Коалиция „Заедно за силна община“ в Пазарджик също се отказват от битката. Заявления за това са подали Росица Георгиева и Борислав Павлов. За кмет на общината коалицията издига предприемача и доскорошен общински съветник Благо Солов, който е и водач на листата. След заличаването в нея остават 26 имена. ОИК-Белово пък е анулирала издаденото удостоверение на партия „Съюз на свободните демократични сили“ за участие в изборите. ОИК-Септември е отказала да регистрира Славчо Георгиев Велков като кандидат за кмет на село Славовица, издигнат от ПП „Съюз на патриотичните сили“, защото той няма постоянен или настоящ адрес 6 месеца преди датата на изборния ден на територията на община Септември. Велков беше кметски наместник на селото, назначен още по времето на бившия общински градоначалник Марин Рачев.

Баща и син са регистрирани в една и съща листа за общински съветници в Смолян. Димитър Стойчев и неговият син Марко Стойчев са и единствените вписани кандидат-съветници на Партия „Българска социалдемокрация - Евролевица“, става ясно от решение на Общинската избирателна комисия. Общо 14 са регистрираните листи с кандидати за общински съветници в Смолян, които ще се борят за доверието на местните жители на изборите на 29 октомври.

Кметът на Община Борино Мустафа Караахмед е единственият претендент за поста на градоначалник там и няма да има никаква конкуренция на местните избори. Караахмед е издигнат от ДПС и вече сигурен кмет на общината за трети мандат. Пет партии са регистрирали листи за общински съветници в Борино - БСП, ДПС, ГЕРБ, „Граждани за общината“ и „Заедно за силна община“. Именно Борино е родното място на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ.

====================================

Посланикът на Азербайджан в България Н. Пр. д-р Хюсейн Хюсейнов ще посети Висшето училище по сигурност и икономика в Пловдив днес в 11:30 часа. Президентът на ВУСИ проф. д.п.н. Георги Манолов и посланик д-р Хюсейнов ще проведат делови разговор. Участие в него ще вземе също академичното ръководство на вуза. След това от 12 часа в Заседателната зала Негово Превъзходителство ще се срещне със студенти от трите професионални направления по сигурност, икономика и администрация и управление.

============================================

Полицията издирва жител на асеновградското село Патриарх Евтимово. 62-годишният Иван Апостолов Петров е в неизвестност от миналата сряда. По информация на близките мъжът последно е бил забелязан в дома си в селото на 20 септември и до настоящия момент няма информация за местонахождението му. Той е висок около 180 см, с едро телосложение, кестенява коса и тъмни очи. Бил е облечен с черни на цвят риза и панталон. Има вероятност да се придвижва и с велосипед. Според предварителните данни страда от психично заболяване. Умоляват се гражданите, които разпознаят Иван или имат информация за неговото местонахождение, да се обадят в дежурната част на районното управление в Асеновград на тел. 0331/6 30 61 или на тел. 112.

Информации на Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров