Клиниката по нервни болести към УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив бе удостоена със сертификат “Diamond Status” за високите си постижения в лечението на пациенти с исхемичен мозъчен инсулт. Това е една от най-престижните оценки на европейско и световно ниво от международните платформи ANGELS и RES-Q, които са под егидата на European Stroke Organization (Европейската организация по инсулт) и World Stroke Organization (Световната организация по инсулт). “Достигането на „Diamond status“ от Високоспециализирания мозъчносъдов център на УМБАЛ „Свети Георги“ стана възможно от 7 месеца насам, откакто в болницата се извършват и невроинвазивни процедури (тромбектомии). Този сертификат потвърждава отличната колаборация с всички болнични звена“, заяви началникът на Клиниката по нервни болести проф. д-р Пенка Атанасова, дмн.

Призив към учените и студентската общност да носят протестни ленти по време на официалните шествия на 24 май отправят от Съвета на ректорите. Както Дарик вече ви съобщи, университетите в страната остават в протестна готовност до 30 юни. „Не протестираме за пари. Ние държим да бъде спазен Закона за висшето образование“, заяви пред Дарик ректорът на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив доц. д-р Жан Пехливанов. По думите му, ако до края юни исканията им не бъдат изпълнени, ще последват нови протестни действия. Средната заплата за академичния състав трябва да бъде 180% от средната заплата за страната, както е посочено в Закона за висшето образование.

Писателят Йордан Велчев получи Специалната награда „Пловдив“ на официална церемония в Драматичния театър снощи. Наградите „Пловдив“ са в 12 категории в различни сфери на изкусвото и културата и бяха раздадени на бляскава церемония. Специалната награда "Пловдив" връчи пловдивският кмет Костадин Димитров. "Аз винаги съм мислил, че ние, всички пловдивчани, дължим изключително огромна благодарност на мястото, в което живеем. Това място е вълшебно", каза Йордан Велчев и не скри вълнението и изненадата си от наградата. Пловдивдивският кмет Костадин Димитров благодари на всички, които работят в сферата на културата и изкуството. Награда „Пловдив“ в раздел „Художесвена литература и хуманитаристика“ тази година бе присъдена на Ина Иванова за сборника с разкази "И винаги любовта". Награда „Пловдив“ в раздел „Изобразително изкуство“ се присъди на Костадин Отонов за юбилейната ретроспективна изложба „Отонов. Графичен дизайн“. В раздел „Музика“ наградата отиде при Държавна опера-Пловдив за „Оперната гала“ по случай 70 години от създаването на културната институция. За театрално изкуство отличието бе присъдено на Константин Еленков за ролята на Едип в спектакъла "Едип и пророците" на Драматичен театър-Пловдив. Отличието в категория "Опазване на културното наследство и съхраняване на паметта" получи доктор Огнян Тодоров за съвременното и модерното оформление на основната експозиция на Регионалния природонаучен музей в Пловдив. В раздел "Архитектура и естетизация на градска среда" награда не бе присъдена, независимо, че имаше номинации.