Над 500 души от селата Червен, Горнослав, Долнослав, Орешец и Добростан протестираха на главния път Асеновград – Кърджали срещу обявената концесия за добив на мрамор в Асеновградско. Недоволството им беше подкрепено от природозащитната организация „Зелени Балкани“, адвокати, местни производители и общественици. 500 са и подписите, които бяха добавени към списъка с имена на протестиращи. Подписката ще се допълва до февруари следващата година, а целта й е да предизвика местен референдум по темата и вниманието на институциите.

През изминалата седмица жители от засегнатите села се заканиха, че ще търсят правата си по законов ред. Те подадоха и три колективни жалби към Висшия административен съд. Очаква се да продължат ефективните протести и пред институциите, ангажирани с концесията.

От инициативния комитет припомнят, че находището Делчевото -2, отдаден от Министерски съвет на „ЗАПРЯНОВИ – 03“ за добив на мрамор, се намира в защитената зона на биосферен парк „Червената стена“.

Притеснението на жителите нарасна, след като археолог Росица от Археологическия музей в Пловдив съобщи, че в местността "Лопките" е бил разрушен енеолитния едноименен храмов комплекс. Местните твърдят, че за нарушението на археологическите пластове вина носи същата компания, която иска да добива мрамор в района, заедно с Община Асеновград и ВиК. В първия работен ден археолог Миткова ще подаде и сигнал към Министерство на културата, заедно със снимков материал на фрагменти от унищожена археология.

Желаещите да се включат в подписката за референдум могат да го направят в хранителните магазини, намиращи се на центровете на селата Горнослав, Червен, Долнослав, Орешец, Тополово и Добростан, както и в два магазина в Асеновград.

Редактор Искра Койчева