“Всички знаехме интуитивно, че това няма как да успее. Тази сглобка в тази конфигурация, този римейк на конституционни промени да дадат друг резултат”. Това коментира в ефира на Дарик заместник-председателят на Обществения съвет на ЦИК Стефан Манов, който направи паралел между ситуацията в България и Франция. 

По думите на Манов по същия начин, във Франция от 2022 г. след победата на Макрон на президентските избори на втория тур, когато Марин Льо Пен (бел.ред. с партията "Национален сбор") събира 42% подкрепа, е ясно, че тези резултати не могат да изчезнат.

Стефан Манов: Всички знаеха, че управлението на Макрон няма да издържи пет години

“Месец и половина след това, на парламентарните избори във Франция, Макрон не получи мнозинство в парламента, 250 депутати от 577-членен парламент, но някак си всички се нагодиха и си казаха “някак си ще управляваме”, коментира Манов.

Той подчерта, че благодарение на лостовете на френската република, изпълнителната власт е успяла да управлява в ситуация на относително мнозинство. “Например възможността да си приемат бюджетните закони чрез механизма на залагане на доверие и ако вотът след това не успее, законът е приет автоматично и в текстовете няма никаква парламентарна намеса”.

Манов обясни, че този механизъм е създавал илюзията през последните две години, че държавата върви напред, “но всички интуитивно знаеха, че това не може да устиска пет години”, коментира Стефан Манов.

Стефан Манов: Всички знаеха, че управлението на Макрон няма да издържи пет години

Три години мандат остават на Макрон, той не може да продължи така, коментира Манов и допълни, че същевременно крайната десница засилва позицията си, вземайки 31% от вота, което е два пъти повече от резултата на партията на Макрон. Същевременно по-умерената традиционна социалистическа левица успя да дръпне почти колкото партията на френския президент “Възраждане”, акцентира Манов.

“В един момент тази ситуация - липса на мнозинство за Макрон в парламента и засилване на крайната десница, и радикализиране на дискурса на крайната левица, която имаше изключително антисемитски нотки в някои изявления на нейните представители - всичко това кристализира решението на Макрон да разпусне парламента”.

По думите му тези 42%, които взе Марин Льо Пен на предходните избори и сега тези 31.5% на Жордан Бардела, са свързани до голяма степен с икономически фактори. Проблемът с покупателната способност, повишаването на цените на газа и тока - тази линия Марин Льо Пен успя удобно да възприеме като свой дискурс, но този дискурс вече е смекчен, отбеляза Стефан Манов. Върви един процес на нормализиране на партия "Национален сбор", добави още изборният експерт.

Слушайте целия разговор в прикачения файл.