“Всички хора, които работим сферата, даже сигурно и публиката вече знае за тези съдебни дела (бел.ред. делата "шамари") и как се използват срещу обществения сектор. Направи се европейско законодателство и може би ще има някакво позитивно развитие, така че благодарение на хора като тях ние имаме този резултат”. Това коментира журналистът от Mediapool Цветелина Соколова във връзка с органзиираната във вторник международна кръгла маса на тема „Законът на Дафне: По-добра защита на журналистите от съдебен тормоз“.

“Mediapool, въпреки че не е от най-големите медии в страната, ние сме малка медия с около 15 журналисти, много често сме обект на подобни дела, от които най-сериозното е това с “Лев Инс” заради сумата на иска от 1 млн. лв. и заради, може би, характера на самото дело да се забрани изобщо да се пише по такъв казус от цялата журналистическа общност, то това е идеята реално”, коментира Соколова. 

Тя допълни, че делото не е приключило, защото въпреки че онлайн изданието печели делото на първа инстанция, застрахователната компания обжалва решението и процесът продължава. 

Иван Радев, член на УС на АЕЖ коментира, че в България вече от няколко месеца има поне два случая, в които съдът пише в решение, че е делото има характеристиките на SLAP дела или т.нар. дела “шамари”. “Това е показателно, че още преди да се приеме законодателство, което изрично да регламентира тези дела, в България вече има съдии, които са наясно и прилагат тази практика”.