Правосъдният министър може да поиска отстраняването на градския прокурор на София. Това обяви в предаването "Стълбището" на Дарик радио преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова. Според нея административният ръководител на СГП Илиана Кирилова е използвала добре звучащи, но неправилни аргументи в отказа си да се яви пред депутатите от комисията "Нотариуса".

"По отношение на т. нар. следствена тайна, няма такъв аспект, защото наблюдаващия прокурор е разрешил да се изнесат данни пред медиите. Значи за медиите може, а за народните представители не може? Освен това под благовидното изречение, че има разделение на властите, административният ръководител на СГП заплаши депутатите, защото им каза, че там се разследват престъпления срещу лица с имунитет", коментира доц. Киселова.

По думите ѝ има конституционен текст, който позволява на министъра на правосъдието да поиска от Висшия прокурорски съвет отстраняването на административния ръководител на Софийската градска прокуратура.

"Инспекторатът към ВСС също е доста пасивен откакто излизат данни за доходи, които не им се следват от длъжност на определени магистрати. Формалните проверки за декларации са нищожни в сравнение с правомощията, които имат инспекторите. Ако те не го направят, недоволството ще расте и ще дойде радикален момент в който никой няма да пита "Вие от кои бяхте?", подчерта доц. Наталия Киселова.

Според нея в последните месеци в българската правосъдна система липсва усещането за справедливост.

Вижте повече от прикаченото видео: