За поредна година в Смолянско стартира  конкурсът  „Библиотека на годината” и „Библиотекар нагодината”,  поводът е  11 май - професионалният празник на библиотекаря. Организатори са Областна администрация - Смолян и Регионална библиотека „Николай Вранчев” – Смолян.

От настоящата година конкурсът, който се провежда под патронажа на Областният управител на област Смолян Стефан Сабрутев, ще носи името на Йорданка Вълчева. Вълчева бе дългогодишен заместник-директор на Регионална библиотека „Николай Вранчев“, а професионалния й път бе изцяло отдаден за утвърждаване на библиотечното дело в област Смолян.

Отличията ще се присъждат на конкурсен принцип за високи постижения в реализацията на мисията на библиотеките: внедряване на иновативни услуги за ползвателите, реализация на проекти с обществена и професионална значимост, принос в изграждането на  положителна визия на библиотеките и по-силното им присъствие в медиите и местната общност.

Предложения за годишните награди могат да се правят от дирекционни съвети на библиотеките, читалищни настоятелства, обществени, професионални и неправителствени организации, представители на местната власт.