Близо 1,6 млн. българи живеят под линията на бедност, сочат данни на Института за икономически изследвания към БАН, които бяха представени от д-р Теодора Пенева по време на дискусията "Да намалим сметките – енергийната бедност и цените", организирана от Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

По думите на Пенева към 2021 г. уязвимите потребители у нас са близо 300 000 души в България, като се очаква тази година броят да нарасне. От Института са разработили и дефиниция за енергийна бедност.

Евростат: Нараства делът на бедност в Европа

Евродепутатът Сергей Станишев цитира данни на Евростат, според които за 2021-ва 7% от населението на ЕС не е имало адекватно отопление през зимата, като за България процентът е три и половина пъти по-висок. Според Станишев цените на енергоносителите са свързани и с войната в Украйна, но повишаването е започнало още близо година и половина преди това.

По думите му групата на социалистите и демократите в Европейския парламент е предложила 100 млрд. евро за подкрепа на енергийно бедните домакинства. Станишев изтъкна още, че енергийната бедност у нас се дължи на ниските доходи и ниска минимална работна заплата.

Сменят формулата за енергийна бедност

Вицепремиерът Атанас Пеканов припомни, че се подготвят промени в Закона за енергетиката, в които е заложена дефиниция за енергийна бедност.

Председателят на Комисията по енергетика в парламента Делян Добрев подчерта, че държавата трябва да се погрижи за енергийно бедните. Според него трябва да се инвестира повече в енергийна ефективност, защото инвестициите там се възвръщат най-бързо.

Министър Гечев: Наблюдаваме рекорден добив на дърва за огрев

Масови проблеми с доставките на дърва не би трябвало да има, заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев. По думите на Гечев тази година са доставени със 142% повече дърва в сравнение с миналата.

Той уточни, че държавата няма много механизми, с които да потиска цените на дървата, но въпреки това го прави. „Тук обаче идва въпросът трябва ли да го правим или да се работи само за подпомагане на енергийно бедните хора?“, коментира Гечев и добави, че има тежка психоза и презапасяване с дърва за огрев, което създава дисбаланси на пазара.

Няма да оставим никого без дърва, увери Явор Гечев

Омбудсманът Диана Ковачева отчете ръст на жалбите, свързани с енергийната бедност.

Председателят на КЕВР Иван Иванов обясни, че енергийно бедните потребители са част от енергийно уязвимите, които се класират по 3 направления.

Той обясни, че ако от дохода на едно семейство се извадят разходите за отопление на дома, а оставащото се раздели на членовете на домакинството и ако стойността е под прага на бедност, който от 1 януари е 504 лв., то семейството се счита за енергийно бедно.

„Булгаргаз” иска по-скъп газ през декември

Дискусията „Да намалим сметките – енергийната бедност и цените е част от кампанията на Групата на социалистите и демократите в ЕП “Bring the bills down”, включваща предложения за 15 конкретни мерки и 100 млрд. евро Зимен пакет за солидарност за гражданите и бизнеса на страните-членки.

Целта на дискусията е да събере на едно място министри, народни представители, членове на ЕП, институции, синдикати, работодатели, местни власти, неправителствени организации и медии.

Над половината пенсионери не са получили увеличение с актуализацията на пенсиите

В първия панел участието си са потвърдили заместник министър- председателят по управление на европейските средства – г-н Атанас Пеканов, заместник-министърът на труда и социалната политика – г-жа Надя Клисурска, председателите на Комисиите по енергетика и по труда, социалната и демографската политика в Народното събрание – г-н Делян Добрев и г-н Георги Гьоков, омбудсманът на Република България – г-жа Диана Ковачева.

26% от работещите имат затруднение да поемат разходите си

Във втория панел ще дебатират министърът на земеделието – г-н Явор Гечев, председателят на КЕВР – г-н Иван Иванов, г-жа Цветелина Пенкова – член на ЕП, президентът на КТ „Подкрепа“ – инж. Димитър Манолов, президентът на КНСБ – г-н Пламен Димитров, изпълнителният директор на НСОРБ – г-жа Силвия Георгиева, изпълнителният директор на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ – г-н Драгомир Цанев, изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници” – г-н Калин Славов.

Пенсионери вече взимат по 3400 лева на месец

Презентация на работата на Комисията за енергийна ефективност и енергийна бедност към МС и на готвената дефиниция ще направи д-р Теодора Пенева от Института за икономически изследвания при БАН. Ще бъде представено и социологическо проучване, проведено за събитието от Изследователски център Тренд. Разговорът ще бъде модериран от председателя на УС на Института за енергиен мениджмънт – Славчо Нейков.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм