По рамковия договор за поставяне на коледната украса не са били заложени средства за свалянето й. Извъндоговорното й отстраняване би струвало на варненци 150 000 лв. Това обяви кметът на Варна Благомир Коцев на днешното заседание на Общинския съвет.

Това стана в отговор на питане на съветника Диян Атанасов от „Възраждане“, който заяви, че към края на февруари коледната украса в града все още свети, докато има части на града без работещо осветление.

Липсата на заложени средства за сваляне на украсата наложи пускане на нова обществена поръчка в рамковия договор с единствената фирма в него. Поръчката вече е към приключване. Днес има издадено възлагателно писмо и всеки момент ще се пристъпи към демонтаж на украсата, посочи кметът Коцев.

„Това е като да строиш къща и в офертата на строителя да няма сваляне на скелето. Това е нещо, което наследихме от предходната администрация“, коментира кметът.

Към момента вечер свети коледната украса свети само по бул. „Сливница“. Светлините са диодни и енергоспестяващи, така че няма особена щета за общинския бюджет, отбеляза Коцев.

Ще има конкурс за нов главен архитект на Община Варна, но той все още не е насрочен. Причината е, че има дела по случая. Хипотетично, ако проведем конкурс и бъде избран нов главен архитект, а съдът върне на работа стария главен архитект, юристите да кажат, но нямам отговор какво ще се случи, коментира още Коцев по време на сесията. Той подчерта, че предпочита да приключи казуса, преди да се предприемат конкретни стъпки.

„Предпочитам, когато бъде избран нов главен архитект, той да може да поеме тази длъжност и да няма ситуация, в която да решаваме какво ще стане, ако се върне стария“, поясни кметът.