Събор на народното творчество и животновъдство "Рожен" се завръща в Родопите, след няколко годишно прекъсване. 

Емблематичното събитие ще се проведе в дните от 14 до 16 юли и ще превърнат Рожен и Родопите в туптящото сърце на родината.

Съборът, по традиция, ще съчетае етнокултурните традиции с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народния бит, фолклор и занаяти.

По този повод днес в общината се проведе пресконференция, в която участваха кметът Николай Мелемов, Симеон Караколев- Сдружение "Рожен - наследство в бъдещето", зам.-кметът Марин Захариев  и секретарят Момчил Николов.

Рожен е марка, едно мащабно, национално събитие, което популяризира Смолян, Родопите и България и трябва да го има,  посочи кметът Мелемов.  Община Смолян отново ще отговаря за фолклорната част на събора. Той допълни, че се очаква  помощ и от Министерството на културата.

Гвоздеят на тазгодишното издание на събора ще бъде Пилона на Рожен. Очакваме между 2 и 5 пъти повече хора да го посетят отколкото през 2019 г. Най-голямата слабост ще бъде свързана с транспорта, каза пред медиите Караколев.

Изданието тази година ще отбележи 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация. Началото е поставено през 1897 г., когато по инициатива на отец Ангел Инджов, свещеник в с. Соколовци, на Роженските поляни се събират родовете разделени от тогавашната границата с Турция.

Годишнината ще бъде отбелязана с обща родова среща на наследниците на първите родопски родове от с. Долно Дерекьой (днес с. Соколовци) и околността, поставили началото на традицията „Рожен“. Ще бъде започната символична алея с „Елите на родовете“,, която ще възстанови вековната традиция всеки стар род от Соколовци и околността да има свое символично място, белязано с дърво-ела на Роженските поляни, за  своите срещи. 

В дните на Рожен 2023 родопските поляни ще бъдат украсени с внушително българско знаме от близо 7 000 кв.м. На четири сцени ще се проведе традиционния Национален фолклорен конкурс за певци, инструменталисти, народни танци, обичаи и словесен фолклор, а точно в 12,00 ч. ще се извива Голямото роженско хоро. Ще се проведе конкурс за автентична мъжка, женска и детска носия и атрактивното и представяне. 

Мобилната музейна експозиция „Духът на Родопите“ ще покаже родопските традиции, обичаи и ритуали. Акцент ще е изложбата със снимки и архивни документи „История през три века“ за Роженския събор от началото му до наши дни.

В специализирани изложения посетителите на събора ще видят различни видове овце, кози, кучета, говеда и биволи, млечни и месни храни от фермата, селскостопанска техника и оборудване. Ще се представят различни видове традиционни занаяти, местни обичайни ястия и печива. В програмата на събитието са включени конни атракции, изпълнения на нестинари, народни веселби, надигравания и грандиозни вечерни концерти. 

Допълнителен колорит ще внесат историческите и етно възстановки, а за най-малките ще има много забавления и истински уроци по родолюбие в Детската творителница. 

За добрата организация на събитието ще има обособен палатков лагер, буферни паркинги, маршрути за обществен транспорт и специална схема за пътния трафик. 

Роженският събор бе възстановен и обновен през 2015 г. от Фондация „Наследство в бъдещето“, и от тогава всяко издание събира повече от 250 000 българи от страната и чужбина. 

Иновативното културно събитие се организира от Фондация „Наследство в бъдещето“ и  община Смолян и е включено в Националния културен календар.