В стачна готовност са служителите на „Български пощи“ в Хасковска област и страната, информират от РС на КНСБ-Хасково.


Работещите в пощите са готови на безсрочни ефективни стачни действия. Исканията им са за увеличение на заплатите с 25% от 1 януари 2023 г., увеличение на ваучерите за храна от 60 на 100 лв., както и за подобряване условията на труд и материално-техническата база – осигуряване на климатици, съвременна компютърна и офис техника и оборудване, подобряване на санитарно-битовите условия.


На 26 януари Синдикалната федерация на съобщенията към КНСБ и Федерация „Съобщения“ към КТ „Подкрепа“ стартираха подписка на служителите в пощите в цялата страна. Тя е във връзка със законовата процедура за провеждане на стачни действия в дружеството и е съгласно Закона за уреждане на колективни трудови спорове.


Към 31 януари в Хасковска област са събрани 245 подписа в подкрепа на исканията. Това са 90% от работещите в „Български пощи“ в региона. Възнагражденията им към момента са между 712 лв. и 849 лв. и то след актуализация през юни 2022 г.


Очаква се стачката да преустанови работата на пощенските станции и предоставяните от тях услуги, коментират от РС на КНСБ-Хасково.