Управляващата Сръбска прогресивна партия спечели местния вот за градски съвет в столицата Белград и на частичните местни избори в страната днес, предава Ройтерс.

Според неофициално паралелно преброяване на социологическата агенция ЦеСид, цитирано от БТА, коалицията, водена от Сръбската прогресивна партия, получава 52,9 процента от гласовете в Белград.

На второ място със 17,2 процента е гражданската екологична листа „Доктор Саво Манойлович – Аз съм Белград – Крени-промени“, “, а на трето място са няколко партии от опозиционната коалиция "Сърбия срещу насилието", обединени под името „Избираме Белград“. Те събират 12,5 процента от гласовете. Най-голямата партия от „Сърбия срещу насилието“ обаче, Партията на свободата и справедливостта на Драган Джилас, не участва в изборите в Белград и на някои от другите места.

Повторните избори в Белград се проведоха след няколко месеца на протести след парламентарните и частичните местни избори на 17 декември, на които според опозицията и международни наблюдатели имаше нередности, включително медийни пристрастия и купуване на гласове.

По-рано в неделя имаше сблъсъци между привърженици на опозицията и активисти на Сръбската прогресивна партия в Белград и в Нови сад. Президентът Вучич вече обяви победа и каза, че партията му ще има мнозинство в 110-членния белградски съвет.

От своя страна останалият на второ място Саво Манойлович заяви, че коалицията му няма да признае изборните резултати. „Това бяха най-нечестните избори в историята“, каза той пред свои привърженици.