Октомври ни е приготвил типично есенно време, но в добрия смисъл на думата. В следващите поне седем, а може и десет дни, времето над страната ще е спокойно, с разкъсана облачнст до слънчево и температури, които ще са между 15 и 20 градуса, а в перспектива и малко по-високи.

Прогностична карта на максималните температури над страната в понеделник десети октомври   /meteoblue

Всичко това се дължи на голям антициклон, който се разполага над целия европейски континент и главно над неговата източна част. Това е рецепта за хубаво време.

Ураганът Орлийн връхлетя тихоокеанското крайбрежие на Мексико

До края на седмицата температурите над страната бавно ще се повишават, като в следобедните часове ще бъдат между 15 и 20 градуса. Към края на седмицата и в началото на следващата те вероятно ще се повишат още малко и вече ще са от 20 до 25 градуса.

Този период на спокойно време според синоптичните модели може да продължи до 13 - 15 октомври, а това е добра новина.

Жълт код за Варна в неделя

С тези очаквани температури ще отложим настъпването на отоплителния сезон и ще изразходваме по-малко енергия за отопление на жилищата си, тъй като времето се очертава меко и спокойно.

В сутрешните часове в следващате два дни ще е по-хладно, по високите полета с температури до 3-4 градуса, но и минималнтие, както и максималните температури постепенно ще се повишават. При такъв тип антициклонално време е възможно да има и сутрешни мъгли.

Хубаво есенно време през другата седмица

В края на периода, след 14 октомври, синоптичните модели показват евентуално развитие на средиземноморски циклон, но това е само далечна перспектива. 

Към днешна дата нещата изглеждат спокойни и без съществени валежи, със сравнително високи дневни температури.

От минус 5 до 32 градуса през октомври

Дано това време се задържи по-дълго, за да отложим настъпването на по-студеното време колкото е възможно по-късно през месеца, а защо не и чак за месец ноември. 

Но природата си има свои планове, които често пъти не съвпадат с нашите желания.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм