Основният извод от заседанието на Синоптичната комисия - и в следващите десетина дни времето остава сравнително топло, с дневни температури между 15 и 20 градуса, на места в низините и малко по-високи. Дори в седмицата от 17 октомври ще има и период, когато температурите още малко ще се повишат.

Гледайте програмата на Дарик на живо тук:

Рекорд в Сидни: Никога не е имало толкова много дъжд (видео)

По-високи от обичайните температури очакват синоптиците в следващия 10-дневен период. ClimateReanalayzer

Това са добрите новини, тъй като така се отлага началото на отоплителния сезон. Без да сме прекалени оптимисти, можем да приемем, според синоптичните модели, че сериозно застудяване на Балканите в обозримо бъдеще не се очаква. Възможно е чак до края на октомври да имаме сравнително високи дневни температури, което ще ни спести енергия за отопление.

Ще бъде предимно слънчево с разкъсана облачност

Над Адриатическо море се разполага плитък център на ниско налягане и това ще доведе до влошаване на времето над западните и централни райони на страната в следващите 72 часа.

Очаква се на места там да превалява слаб дъжд днес, в сряда и в четвъртък. Не се очакват обаче съществени валежи.

Ураганът Орлийн връхлетя тихоокеанското крайбрежие на Мексико

От петък нататък за по-дълъг период времето отново ще се стабилизира заради обширен антициклон и вероятността за валежи ще е малка. 

През идващите събота и неделя се очертава времето да е хубаво, предимно слънчево, с температури следобед до 22 - 23 градуса в низините на страната.

Вероятно това хубаво време ще продължи и през цялата следваща седмица до самия ѝ край, когато се очертава влошаване с превалявания от дъжд.

Но периодът е твърде дълъг за точни прогнози. 

И над Европа ще е сравнително топло, активните атмосферни процеси са по на север, там преминават атлантически циклони и влошават времето над Великобритания и Скандинавските страни. 

Възможността за мъгли сутрин остава, главно по високите котловинни полета и покрай речните корита. Сутрешните температури ще са от 5 градуса по високите котловинни полета, при изясняване, до 10 - 13 градуса в низините на страната.

Жертвите от урагана „Иън“ продължават да се увеличават

След преминаванате на урагана Йън, който опустоши големи райони от Централна Флорида, Атлантика отново е в затишие и в следващите дни не се очертава нова ураганна активност.

Това продължава да е в противоречие с предварителните прогнози за сезона на ураганите в Атлантика, които бяха за по-активен сезон от обичайното.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм