Падналите през днешния ден дъждове в Сидни бяха достатъчно, за да направят така, че общото количество на валежите за тази година в града официално да бъде обявено за рекордно, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Между 09:00 (22:00 ч. по Гринуич) и 12:30 ч. днес местна метеорологична станция отчете валежни количества от над 27 милиметра, с което общото количество на дъждовете за годината към 13:10 ч. местно време днес на 2199,8 мм, съобщиха австралийски медии.

Ураганът Орлийн връхлетя тихоокеанското крайбрежие на Мексико

Предишният годишен рекорд е от 1950 г., когато са измерени 2194 милиметра дъжд, отбелязва агенция Острелиън Асошиейтед прес (ААП), като се позова на Австралийската метеорологична служба.

До края на годината се очакват още силни валежи. За района на източния австралийски щат Нов Южен Уелс са в сила редица предупреждения за опасност от наводнения, включително за известната с винопроизводството долина Хънтър и за района на Сидни.

Жертвите от урагана „Иън“ продължават да се увеличават

Щатските служби за реакция при бедствия и аварии предупредиха, че в някои части на Нов Южен Уелс се очаква само за дни да бъдат достигнати валежни количества, които обикновено падат за цял месец.

Източното крайбрежие на Австралия на няколко пъти по-рано през годината пострада от проливни дъждове и наводнения. В началото на юли придошлите води в някои части на Сидни достигнаха ниво от няколко метра.

Ураганът Иън причини катастрофални щети във Флорида (видео и снимки)

Преди това през март също имаше тежки наводнения, от които пострадаха отново районът на Сидни, както и обширни части от щатите Нов Южен Уелс и Куинсланд. Тогава над Сидни валя непрестанно в продължение на повече от две седмици.

Тогава метеоролозите определиха падналите валежни количества като най-големите за началото на която и да е година, откакто започва да се води статистика за това през 1858 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм