Областната дирекция на МВР в Смолян стартира специализирани полицейски операции, във връзка със студентския празник 8 - ми декември. Тя ще продължи до 10 декември на територията на цялата област. Предвижда се в близост до хотелите, заведенията и курортните ядра, където младите хора ще празнуват да има засилено полицейско присъствие, с цел недопускане на нарушения на обществения ред, управление на автомобили след употреба на алкохол и наркотични вещества, управление на превозни средства, без необходимата правоспособност, технически неизправни автомобили и продажба на акцизни стоки без бандерол, информират от пресцентъра на полицията в Смолян. 

За осигуряване на спокойно и безопасно празнуване на студентите, служителите от ОДМВР – Смолян са извършили превантивни проверки в хотели, къщи за гости, хижи, ресторанти и питейни заведения, където ще има организирани групи. С цел опазването на обществения ред и безопасността на движение са проведени срещи и с управители на фирми, упражняващи охранителна дейност. Организирани са и срещи с на местната власт за планиране и координиране на мерките за опазване на обществения ред на публични места и безопасността на движението по пътищата.

Предприети са необходимите мерки за завишаване контрола на общоопасните средства, съгласно Закона за оръжията, взривните вещества, пиротехническите изделия.