Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи в Смолян организира днес специализирана полицейска операция, която се посвещава на безопасността на движението по пътищата в региона и недопускане на загинали при пътни инциденти. 

Инициативата от ROADPOL и всички подкрепящи я партньори се обединяват около позицията, че отговорността за жертвите на пътя е на всички и всеки трябва да прояви внимание, за да защити себе си и другите от инциденти и злополуки.

Освен това, на бул. „България“ – до църквата „Св. Васарион Смолянски“ се раздаваха брошури с указания към водачите, в които са отразени правила, които да спазват при управление на МПС, като граждани и ученици поставяха цветя на пешеходната пътека.

За периода от 1 януари до 31 август т.г. на територията на област Смолян са възникнали общо 194 пътнотранспортни произшествия. От тях 50 тежки със 64 ранени участници в движението и 2 с  двама загинали участници.  За подобряване на безопасността на движението и контролната дейност на територията на областта са проведени 77  специализирани полицейски операции по метода на “Широкообхватен контрол” и 93 други специализирани полицейски операции, които се осъществяват в условията на видеозаснемане.

Нарушенията за превишена скорост, установени с мобилни автоматизирани технически средства от пътните полицаи на територията на ОД МВР - Смолян  са общо 9981, за които са съставени 9970 фиша и 11 акта за установяване на административно нарушение. Случаите за шофиране след употреба на алкохол до 1.2 промила са 94, за тях са съставени актове, а 46 са случаите за шофиране с над 1.2 промила алкохол в кръвта, за които са започнати бързи производства срещу водачите. За шофиране след употреба на наркотични вещества или техни аналози са регистрирани 44 случая, става още ясно от данните предоставени от полицията в Смолян.