Величие” тръгна от крайно антиевропейски, антиатлантически, проруски, пропутински и антиукраински позиции, за да стигне до един умерен наратив, който в момента кара анализаторите и политолозите да я позиционират някъде между “Демократична България” и “Възраждане”, някъде в центъра между двете. Става дума за клонинг на “Възраждане”, който ще израства оттук нататък”.

Така журналистът от “Дневник” Спас Спасов обясни в предаването на Дарик “Кой говори“ генезиса на партия “Величие”, която изненадващо за анализаторите успя да прескочи 4-процентната бариара и влезе в парламента с подкрепата на 4,65% от подкрепата на избирателите. Партията е регистрирана едва два месеца преди вота на 9 юни - през март т.г., а нейни лидери са полк. Николай Марков и Ивелин Михайлов.

Според журналиста “Величие” е продукт на проруски интереси. Той направи и интересен анализ на ключовата роля на морската ни столица Варна, където се “раждат” проруски партии.

“Не бива да имаме съмнение, че е продукт на някаква форма на руска намеса. И веднага ще се обоснова. Вчера в друго интервю - къде на шега, къде на сериозно казах, че влизането на партия “Величие” в 50-ото НС е поредният нелеп подарък, който Варна прави на българския парламентаризъм. Казвам го, защото именно Варна беше градът, който даде на българските парламенти “светли” образи като Жорж Ганчев, който започна парламентарната си кариера от там, макар патията му да беше парламентарно представена. Да не говорим за Волен Сидеров (лидер на “Атака”), който също влезе в Народното събрание като депутат от Варна. Зловещата фигура на бившия главен прокурор Никола Филчев беше също дар от Варна на българската правораздавателна система. Веселин Марешки също тръгна от Варна. Сега в парламента има вече две парламентарно представени партии “Възраждане” и “Величие”, които също започнаха своя път именно от Варна”, каза Спасов, който живее във Варна.

Той обясни, че проруските партии у нас, част от които влизат в парламента, стоят на “резервната скамейка” около две години и, когато една изчерпа потенциала си, на нейно място се появява друга. 

По думите му българските тайни служби са “проспали” целия път на Ивелин Михайлов, един от лидерите на “Величие” - от “представител на спекулативния бизнес в България до лидер на парламентарно представена партия”.

Запитан знае ли се каква е била намесата на Кремъл в току що приключилите избори, Спасов отговори:

“Не се знае, но се подозира с голяма доза основание, защото всичко това което се случи, както на изборите за национален парламент, така и на изборите за европейски парламент, показва сериозна намеса и по никакъв начин несанкционирана намеса на руските тайни служби, на руските фабрики за фалшиви новини, на хората, които изграждат фабриките за дезинформация в Русия в изборите, които току що отминаха”.

Според журналиста всичко, което се случва, дестабилизира, както ЕС, така и България, а това е от полза единствено за Русия и за “агресивната политика на Путин”. Спасов е на мнение, че руският президент ще успее в намерението си да е незаобиколим фактор и да задава дневния ред на Европа и на Западния свят, ако българските тайни служби и ЕС продължат да не упражняват съпротива. Той е на мнение, че това за САЩ важи в по-малка степен, макар “опасността” Доналд Тръмп да стане отново президент да е твърде вероятна и да е част от тази хибридна атака.

По отношение на настроенията срещу ЕС, Спасов даде за пример Брексит. Припомни, че гласове за излизане от Съюза се чуват и в Германия. Що се отнася до България, журналистът подчерта ролята на току-що влязлата в парламента партия “Величие”.

Чуйте целия разговор в прикачения звуков файл.