„Величие“ няма да води преговори с ГЕРБ за сформиране на правителство. "В този парламент няма с кого да работим." Това заяви във варненския ефир на Дарик съснователят на партията Ивелин Михайлов.

„Величие“ бе голямата изненада на изборите в неделя, като на вота за Народно събрание събра 99 852 гласа, или 4,65%. Във Варна дори изпревари БСП и ДПС, като регистрира резултат от 5,85%.

„За хората това е изненада и виждам, че търсят в грешното място причината. Тайната на нашия успех е над 15 години работа в полза на обществото.  Някои казват, че приличаме на секта, защото хората са ни безкрайно верни. Един човек е верен, когато види, че ръководителят е на първа линия“, изтъкна Михайлов. По думите му „Величие“ има хора навсякъде – и в страната, и в чужбина.

„Никога не съм искал да бъда в политиката. Винаги съм смятал, че моята роля и предназначение са в бизнеса. Вече съм сигурен, че не може да се прави бизнес, без да си в политиката“, убеден е съснователят на „Величие“.

Партията е създадена през 2021 г., за да участва в местните избори в община Ветрино с кандидати за общински съветници. В момента формацията има 6 съветници в 13-членния Общинския съвет там.

Михайлов посои, че дълги години е правил  опити да не се намесва в политиката: „Никога не съм вземал държавни поръчки. Никога не съм слагал мои хора на ключови позиции в нито една институция. Винаги съм искал да вървя по каналния ред. В един момент реалността ме натисна и ми показа, че просто всичко, което съм съградил, ще бъде измито както пясъчен замък на плажа“.

„Ако се появи партия, която да се справя с нашия проблем, ние ще оттеглим „Величие“ от властта. Ние нямаме желание за самоцел. Идеята ни е да вдигнем нивото, да създадем един български политически елит, който да работи от името на хората."

"Защо не да го създадем ние?“, попита риторично Ивелин Михайлов.

Той отбеляза, че „Величие“ ще е защитник на малкия и средния бизнес и ще работи по вътрешните проблеми на страната. Обяви още, че ще започнат да осветляват порочни модели за извършени огромни злоупотреби в страната.

„Нашите предци – по време на Първата и Втората българска държава, са мислили на глобално ниво. Днес сме много свити и мислим по-скоро на квартално ниво, отколкото на глобално. Това нещо искам да го върна в българина. Аз съм за глобална България, но с много силно развит народностен елемент.“ 

„С „Възраждане“ не сме с един натюрел. Те от много години са в управлението. Не съм видял от тях едно реално действие в защита на гражданите и икономиката. „Възраждане“, които обичат България, една църква не построиха, а взеха милиони от държавата“, заяви Михайлов.

Сред депутатите на „Величие“ има само един акционер в Исторически парк, разкри Михайлов, който е изпълнителен директор и един от собствениците на мащабния атракцион край варненското село Неофит Рилски.

„Избрах да не съм депутат и да нямам имунитет. Не искам да се крия. Искам да имам съдбата на всеки един мой съгражданин. Искам моите съграждани и сънародници да видят каква е съдбата на обикновения гражданин, когато се изправи срещу олигархията“, сподели още съснователят на младата партия.

„Би било хубаво България да има подготвени младежи за война. Това ще засили мъжкия елемент.  Аз имам дъщеря и се притеснявам как ще ѝ намерим мъж в тези времена..."

"Ние нямаме нито една военна структура, нямаме спортен клуб и нямаме право да използваме оръжие, нямаме стрелбище.  Не повече от 20 души в село Неофит Рилски имат ловно оръжие. Аз лично имам много оръжие От 2006 г. съм ловец, любител съм на въоръжението, Винаги знам, че един мъж трябва да е подготвен. Харесва ми да стрелям със снайперови карабини. Не ме приемат в спортните клубове, защото ме смятат за про-руски“, отбеляза Михайлов по повод твърденията, че обучава млади мъже на военна подготовка. Той уточни, че е против военните действия и не одобрява участие на страната ни във военни конфликти.

„Лично съм участвал в много сбивания и нямам страх от боя. Знам, че когато си силен, никой не те закача. Когато си слаб, всички искат да ти вземат всичко. Поради тази причина искам България да е силна, но като държавни формирования – полиция, армия, не искам обикновените хора да се занимават с тази работа“ .

Михайлов посочи, че средствата на Исторически парк са събрани от хора, които „имат желание това нещо да се случи“. В бизнес проекта по-големите акционери са около 400. По-малките са към 500. Тази година за първи път проектът ще реализира печалба. 

Целият разговор с Михайлов е прикачен.