Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов ще предложи на заседание на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) във вторник актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11 процента, както е прието от Народното събрание. Това става ясно от позиция на Иванов, публикувана на сайта на министерство на труда и социалната политика (МТСП).

“Това е мое право и ще се възползвам от него, без да е необходимо  някой да ме съветва”, посочва служебният министър.

Изявлението му идва след като преди дни стана ясно, че е възможно повишението на пенсиите да е с 10%, а не с 11%, както бе заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година. По-ниската инфлация от прогнозните разчети е причината за това. 

Осъвременяването на пенсиите с 11 процента е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., гласуван от парламента, и е обезпечено с необходимите средства припомнят от МТСП.

„В този смисъл е озадачаващо да се експлоатира за други цели нормативно обоснован начин за повишаване на доходите на пенсионерите“, заявява министър Иванов.


Според Кодекса за социално осигуряване пенсиите се увеличават по т.нар. „швейцарско правило“, но окончателното решение е на Надзорния съвет на НОИ. Това създава законодателна възможност пенсиите да бъдат осъвременени и с различен процент, въпреки че изчисленията на експертите на НОИ, които имат задължение да изчислят актуалните параметри – инфлация и нарастване на среден осигурителен доход, показват 10 процента.

„Всеки член на Надзорния съвет на НОИ има право да предложи с колко да бъдат увеличени пенсиите и на заседанието утре аз ще се възползвам от това право. Абсолютно същата ситуация се получи преди 1 юли 2021 г., когато изчислението на параметрите бе по-ниско от заложеното в бюджета и по предложение на тогавашния служебен социален министър Надзорът на НОИ прие решение в интерес на пенсионерите. Съвършено убедено това ще предложа  и аз“, категоричен е министър Иванов.