Такава е природата - непостоянна. След сериозната зимна хала от събота и неделя, сега времето се кани да ни поднесе точно обратното - затопляне.

То вече започна и ще се усеща все по-осезаемо в дните до края на седмицата, като в петък и събота ще измерим температури до 15 - 17 градуса.

Прогностична карта на приземната температура в края на седмицата. Pivotal

Но защо ще се случи това?

Атмосферната циркулация над Европа е вече зимна, студ настъпва от изток към Централна Европа, а атлантическите циклони провокират образуването над Средиземно море на нова порция средиземноморски циклони. 

И през следващите дни такива циклони ще оказват влияние на времето у нас, то ще е динамично с редуващи се периоди без валежи и периода с валежи.

И в момента дъблок и обширен средиземноморски циклон оказва влияние на времето от Балканите до страните от Централна и Северна Европа. За щастие, този път ние попадаме в топлия сектор на циклона, тъй като неговият център преминава западно от България.

При тази ситуация над страната се пренасят по-топли въздушни маси от югозапад и особено северно от планините температурите се повишават заради ефекта на фьон.

Във вторник се очакват превалявания от дъжд заради повишението на температурите, особено на изток те ще се повишат с повече от 5 - 8 градуса, очакват се превалявания от дъжд и снегът ще започне по-бързо да се топи. 

И във височина се пренася относително топъл въздух, това означава, че и в палнините до 1600 - 1800 метра температурите ще са положителни и ще започне относително топене и на дебелия сняг в тези части на планините.

В сряда този процес ще продължи, валежите са по-малко вероятни, като в четвъртък и особено в петък и събота, затоплянето ще продължи ударно и ще видим температури северно от планините до 15, 18 градуса.

Това ще се дължи на поредния средиземноморски център на ниско налягане, който ще се разположи северозападно от страната и отново над България ще започне пренос на топли въдушни маси от югозапад. Северно от планините вятърът ще се усили и тогава ще измерим и тези сравнително високи температури. Най-малко тези процеси ще се усетят в местата, защитени от южния вятър, там температурите ще останат по-ниски.

В район на София снегът ще се стопи и температурите до края на седмицата ще се повишават.

В събота и най-вече в недля от запад на изток ще превали дъжд, от северозапад ще нахлуе студен въздух и на места ще превали и сняг, но съществени валежи и вероятно няма да видим.

В началото на следващата седмица времето ще остане без валежи, с разкъсана облачност и дневни температури над нулата, а сутрешни, при изясняване, около под нулата.

Около 7 - 8 декември се очертава образуването на поредния средиземономорски циклон, който може да донесе и дъжд и сняг, рано е да се каже. 

Около 10 - 11 декември се очартава нов циклон, който също може да се донесе валежи от дъжд и от сняг, няма ясното по въпроса, това е само тенденция.

Възможно е да навали нов сняг, възможно е да видим и повече дъжд, а в планините сняг. Всичко ще зависи от пътищата на центровете на циклоните.

Динамично време ни предстои, с периоди на затопляне и застудяване, но така е - зима е.

В Централна Еварпа е студено и снеговито, сняг покрива големи части от континента на запад чак до границата с Франция. Температурите са ниски, под климатичната норма.

Много студено е над Скандинавския полуостров, там се очертава полюс на студа, на места с температури под минус 20 градуса.

Много на юг, в билзост до Антарктида, се раздвижи едно огромно ледено чудовище - айсбергът А23 с площ от 4300 кв. км. Това е асйбрег, който се откъсна от ледения щит на Западна Антарктида преди 30 години, през 1986 година, и веднага след това заседна, тъй като дебелината му е над 400 метра. Сега, 30 години по-късно, той вероятно се е отделил от дъното и бавно ще се носи по алеята на айсбергите в Южния океан още десетки години до пълното му разтопяване.

Междувременно, в научни списания излязоха изследвания, които паказват, че средната температура над големи райони от Западна Антарктида се понижава в последните две десетилетия с около 0,9 градуса на десетилетие, което е в разрез с парадигмата за глобалното повишение на приземната температура.

В момента глобалната средна приземна температура е 14,17 градуса, без съществена промяна. Далеч от обявяваната глобална приземна температура от 16,5 градуса. Виж тук: temperature.global

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм