Не би ли било хубаво да имаме малко вътрешна информация за бъдещето си? Време е да хвърлим бърз поглед към големите планетарни промени през 2024 г., за да разберем с какво ще ви подтиква Вселената да се заемете сериозно през следващата година.

Овен

Сатурн посещава Риби и вашия дом на състрадание и саможертва тази година, което означава – ще трябва да вземете предвид другите хора и техните чувства, за да се промените. Очевидно е, че имате някаква незавършена духовна работа, за която да се погрижите през 2024 г., и най-големите ви предизвикателства идват, когато се опитате да изчистите всички неразрешени емоционални проблеми, които ви спъват.

За да ви помогне да направите това, вашият енергичен знак е домакин на един от най-магическите моменти в годината, пълно слънчево затъмнение по време на новолунието в началото на април, което е отлично време да проявите желанията си. Вие се гордеете, че получавате това, което искате, чрез чиста сила, но някои неща не могат да се появят насила.

Вашият активен лидер Марс попада в основна гореща точка, когато се присъедини към експресивния ви първи дом от началото на май до средата на юни и вашите агресивни, конкурентни сили ще бъдат на върха си през следващите няколко седмици. Вашата впечатляваща амбиция ви кара да вървите напред сега, и докато някои от детайлите може да бъдат пренебрегнати и потъпкани, голямата картина остава непокътната.

Раненият лечител Хирон пътува с вашия мощен знак отново тази година, като ви помага да се справите с онези изключително важни лични проблеми, които споменахме по-рано. Нещата може да станат малко сложни, но този насърчаващ изцелението транзит е основен двигател за вашите духовни и умствени проблеми.

Телец

Като лоялен, отговорен и своенравен Телец, вие обикновено имате ясен план да направите живота си по-удобен и сигурен, така че тази година ще премине ли точно в същия предвидим модел?

Всъщност не. През 2024 г. Сатурн транзитира вашата социална зона, което ви помага да се фокусирате по-малко върху това, което трябва да направите, и повече върху това, което искате да направите. Възможностите да изследвате надеждите и стремежите си са изобилни през тази година, особено тези лични проекти, които ви карат да разчитате на други или да работите като част от екип. Приятелствата ви са поставени под сериозната лупа на Сатурн и ако не издържат при интензивното наблюдение на този транзит, може би е време да ги предефинирате или да ги оставите напълно.

Вашият стабилен знак отново е домакин на непредсказуем Уран през цялата година, произвеждайки неравномерна енергия, но също така насърчавайки положителна, здравословна промяна. Тази година е вълнуващо време да прегледате рутината си и да промените частите, които не работят. И докато вашите бавни, преднамерени движения не са идеални по време на този бунтарски транзит, известен напредък е по-добър от никакъв.

Юпитер също ще прекарва време във вашия първи дом от началото на годината до края на май, носейки много положителни нови промени и шансове за ново начало. Ако сте изпаднали в застояла, скучна рутина във всяка област от живота си, този оптимистичен транзит може да ви помогне да се измъкнете от нея достатъчно рано през годината, за да има положително въздействие върху втората половина.

Близнаци

Вашият остър ум ви помага да измислите някои интересни идеи и концепции тази година, но склонността ви да се разсейвате може да засенчи успеха ви. За щастие сериозният, амбициозен Сатурн прекарва годината в Риби и вашата зона на кариера, подчертавайки вашите мечти и стремежи, но също така ви дава фокуса, от който се нуждаете, за да ги превърнете в реалност. Сатурн е труден, но справедлив учител и можете да използвате неговата решителна и последователна енергия, за да се фокусирате върху важните неща и да се заемете с основните си приоритети.

Тазгодишните ретроградни цикли на Меркурий ви засягат по-силно, отколкото повечето други знаци (с изключение на Девата, също управлявана от Меркурий), така че отбележете тези дати в календара си като потенциални горещи точки за смущения в комуникацията, технологиите и пътуванията - 1-25 април в Овен, 4–28 август в Лъв и Дева и 25 ноември–15 декември в Стрелец. Въпреки че няма да можете да избегнете плановете за всички тези дати, наличието на алтернативни опции би било полезно.

Съдбовният Юпитер преминава във вашия многостранен знак в края на май, където ще остане до края на годината. С първи дом, изпълнен с тази късметлийска енергия, увереността ви расте с увеличаване на късмета ви. Това обаче не е моментът да мързелувате. Въпреки че може да изглежда, че сте го постигнали, все пак е важно да останете здраво стъпили на земята по време на този съдбовен транзит.

Рак

Като емоционален, мрачен воден знак със златно сърце, е време да излезете малко от черупката си тази година. Винаги ще бъдете нещо като интроверт, но 2024 г. ще има повече приключения и учебни преживявания от 2023 г.

Търсещият мъдрост Сатурн е съчетан със сроден воден знак Риби и вашата зона на разширяване, което ви подтиква да изследвате повече. Пътуването по света или поне много малки еднодневни екскурзии трябва да бъдат в списъка ви със задачи, ако изобщо е възможно. Наличието на здравословно любопитство към света около вас осигурява нови и вълнуващи преживявания, които могат да разширят вашата база от знания, вярвания, мнения и перспективи във всички области на живота ви и да ви помогнат да израснете значително през тази година.

Тъй като това е вашият космически лидер, различните фази на луната ви влияят повече от много други знаци, а тази година специалните луни включват две пълнолуния и лунни затъмнения (във Везни в края на март и Риби в средата на септември) и две новолуния и слънчеви затъмнения (в Овен в началото на април и Везни в началото на октомври). Те ще ви предложат отлични възможности да се възползвате от промените, които се случват. Твърди се, че тези магически лунни часове насърчават по-високи нива на съзнание, така че използвайте засилените си емоции по време на тези изключителни лунни събития, за да проследите вродените си интуитивни чувства и видения.

Лъв

Обичате всеки един момент, в който да блеснете в светлината на прожекторите, и тъй като Сатурн прекарва времето си в Риби и вашата зона на трансформация, вие получавате шанса да играете много различни, разнообразни роли през тази година. Нека просто кажем, че ще пробвате много различни шапки, за да видите коя е подходяща за вас – и ще се забавлявате много в процеса.

Слънцето е вашият уверен, брилянтен лидер, така че, разбира се, късните летни месеци (когато ще празнувате още една година на обикаляне около вашия ярък космически водач) обикновено са някои от любимите ви периоди от годината. В някакъв момент между края на юли и края на август 2024 г. вие не само ще бъдете малко по-възрастни, но и малко по-мъдри, благодарение на уроците, на които Сатурн ви учи. И това наистина е повод за празнуване.

През август вашият огнен знак е домакин на един от тазгодишните периоди на ретрограден Меркурий, което може леко да попречи на някои от празничните ви планове. Въпреки това, тъй като вероятно ще го приемате малко по-спокойно по това време поради вашия рожден ден, чрез планирана ваканция или почивка от работа, този ретрограден цикъл може да не ви удари толкова силно, колкото в други моменти. Дръжте главата си изправена и бъдете нащрек за потенциални раздразнения през този период от време, но не се тревожете твърде много. Ще се справите.

Дева

Вашата точна, често критична гледна точка към живота идва от това, че сте управлявани от интелигентен, логичен Меркурий и предпочитате нещата да са възможно най-предвидими. Въпреки това, с учителя Сатурн, който се движи през Риби, вашата противоположност на зодиака и вашата зона на взаимоотношения, тази година няма да можете да разчитате на онези предвидими взаимодействия, на които сте свикнали да разчитате в ежедневието си.

Емоционално новолуние пристига в Риби в началото на март, осветявайки същата състрадателна област от вашата карта, през която преминава Сатурн, и отношението ви към близките ви лични отношения се смекчава. Тази чувствителна, прощаваща енергия прави поддържането на мира и избягването на конфронтация ваши основни приоритети, което би трябвало да успокои всяка склонност към поднасяне на остра критика. Тъй като сега сте много по-честни, вие сте отличен посредник при семейни кавги или отличен пулт за приятели или колеги и техните проблеми.

Меркурий е вашият космически владетел, така че неговите прословути бурни ретроградни цикли могат да ви ударят малко по-силно, отколкото другите знаци. Поради това може да възникнат здравословни проблеми през тези периоди (1–25 април, 4–28 август и 25 ноември–15 декември), тъй като циклите на Меркурий могат да причинят психически стрес, който се проявява под формата на главоболие, мигрена, проблеми със стомаха и др. Този през август обаче преминава за кратко през вашия заземен знак, така че може да успеете да се справите с него малко по-добре от останалите.

Везни

Има сериозна атмосфера в живота ви със Сатурн, който си партнира с Риби и вашия шести дом на детайлите и ежедневните ритуали тази година, което означава, че ще прекарвате много време в намиране на начини да бъдете по-ефективни. Вашето благополучие (ум, тяло и душа) също е на върха на вашия списък с приоритети през 2024 г. и грижата за себе си ще доведе до големи подобрения в цялостното ви качество на живот. Звучи добре, нали?

И вълнуващата новина е, че вашият ефирен знак е домакин на две магически затъмнения (лунно затъмнение в края на март и слънчево затъмнение в началото на октомври), които засягат първия ви дом и означават ново начало. Вселената се е ангажирала да обърка нещата по време на тези драматични лунации, но драмата трябва да работи във ваша полза. Очакването на неочакваното може да изглежда пресилено, но това е целта на тези специални затъмнения.

И като говорим за специални лунни периоди, има пълнолуние в амбициозния земен знак Козирог и зоната на личния ви живот в края на юли, което фокусира много внимание върху това, което се случва у дома, далеч от работа и други отговорности. В този момент може да възникне притеснение, свързано със здравето, но тази постоянна лунна енергия трябва да ви помогне да останете здраво стъпили на земята във всякакъв вид извънредна ситуация. Тази година може да се наложи да бъдете скалата при редица обстоятелства, така че дръжте главата си изправена и бъдете готови да помогнете на другите, когато имат нужда от вас.

Скорпион

Вие сте мистериозен, интензивен воден знак, който обича да разкрива потайната ви привлекателност, но тъй като Сатурн преминава през вашия пети дом на драма и търсенето на внимание през 2024 г., вие ще бъдете в светлината на прожекторите повече от всякога. Освен това има по-амбициозен акцент върху нещата, които правите за забавление, като спорт и хобита, така че подгответе това свое състезателно настроение да започне да тече. Защото, ако ще отделяте времето си за нещо, може и да се опитате да бъдете най-добрият в това, нали?

Марс има интензивен ефект върху вас отново тази година, започвайки с пламенно партньорство със Стрелец още през първата седмица. Въпреки че сте интроверт по душа, тази спонтанна енергия може да ви разкрие пред нови възможности и да ви помогне веднага да приемете повече приключения в живота си. Когато започнете годината, казвайки „да“ на поканите и възможностите, това казва на Вселената, че сте отворени за щастие и успех и ще започнат към вас да идват още добри неща.

Плутон има невероятна трансформираща енергия и тъй като се присъединява към експерименталния, новаторски въздушен знак Водолей от края на януари до началото на септември, промяната е на хоризонта. Обикновено сте заземен знак, който обича да притежава всочлп, но този транзит ви учи, че даването на разрешение да се откажете от нещата, които не работят в живота ви, може да бъде изключително освобождаващо. През 2024 г. е време да разберете кои области от живота ви могат да се нуждаят от опресняване и след това да излезете и да натиснете този бутон за нулиране.

Стрелец

Време е да подредите дома си, защото докато Сатурн преминава през Риби и вашия четвърти дом тази година, фокусът се измества към вашия домашен живот и семейните проблеми. Тъй като тази сериозна енергия засяга домашните ви задължения, както и всички неща, свързани с къщата ви, може да се окажете с доста солиден списък със задачи през 2024 г. Неща, вариращи от грижи за възрастни или болни роднини до големи проекти тип „направи си сам“ или ремонтни проекти, могат да доминират свободното ви време, но повишеното ви чувство на съпричастност, състрадание и търпение ви помага да се справите с това потенциално стресиращо натоварване.

Вашият авантюристичен лидер Юпитер прекарва почти еднакво време както в стабилен, практичен Телец (от началото на годината до края на май), така и в непредубедени, многостранни Близнаци (от края на май до края на декември), носейки много баланс в живота ви. Първата част от годината осигурява търпение и вътрешна сила, а втората половина предлага новооткрито любопитство към света, което води до нови перспективи, гледни точки и мнения.

Юпитер е ретрограден през целия ноември и декември, което ви дава важно време да обмислите какво се е случило през годината. Преоценката на вашите приоритети ще бъде важна в този момент, както и сериозното мислене за това какво ви прави щастливи и пълноценни. Завършването на годината с афективна бележка може да доведе до някои невероятни неща през 2025 г.

Козирог

Вие сте способен, решителен земен знак, който приема живота сериозно. Тази година, докато вашият амбициозен планетарен водач Сатурн прекарва времето си в проницателни Риби и вашата комуникационна зона, вашето внимание се измества към начина, по който взаимодействате с хората. Все още се справяте с работните си задължения с обичайното си количество смелост и решителност, но личните ви интереси се развиват и ви позволяват да се чувствате по-малко възпрепятствани и по-общителни.

Регенеративният Плутон поема сериозната ви енергия на Козирог през по-голямата част от януари, което може да ви помогне да придобиете ценна представа за личния си живот. Имате невероятна представа за другите по време на този мощен транзит и други хора също може да започнат да ви разпознават. Това е нещо като нож с две остриета, но да се научите да бъдете малко по-отворени може да ви донесе добри резултати тази година. Значимите промени започват с малки стъпки.

Ретроградният цикъл на Сатурн се случва от края на юни до средата на ноември, което ви дава възможност да се отпуснете малко и да се оставите на течението през втората половина на годината. Оставянето на вашата вродена дисциплинирана и твърда природа в замяна на по-чувствителна и състрадателна може да отвори очите ви за важни нови преживявания. Това завъртане назад също ви дава шанс да преразгледате проблеми от по-рано през годината и след това и да излекувате стари рани, особено със семейството.

Водолей

Тъй като управляваната външна планета Сатурн е придружена от Риби тази година, светлината на прожекторите е върху вашия паричен дом, което ви дава възможност да се съсредоточите върху чувството си за собствено достойнство и финанси. Да станете по-сериозни и организирани в тези области от живота си е основната ви цел през 2024 г. и докато вашият ефирен, непокорен знак обича да става екстремен, подходът „връщане към основите“ се отплаща по-добре, отколкото да се опитвате да бъдете прекалено креативни сега.

Вашата новаторска родна планета Уран отново е повлияна от заземен Телец тази година, което насърчава промените с малки стъпки. Търпението ви ще бъде необходимо всеки път, когато се опитате да направите няколко крачки напред, защото докато тази земна енергия е положително влияние, тя не се движи бързо.

И като говорим за забавяния, ретроградният цикъл на Уран е от началото на септември до края на годината, което ви дава важно време за интроспекция да помислите какво се е случило през годината до момента и да преосмислите къде може да сте сгрешили или бихте направили нещата по различен начин. Вие сте много добри в намирането на нестандартни, различни начини за правене на нещата, но вашето търпение все още е необходимо. Бавно и стабилно спечелете състезанието тази година.

Във вашия уникален знак през август има цикъл на пълнолуние, който трябва да вземете под внимание, главно поради връзката му с естествените окончания. Вие не сте привързан или прекалено емоционален знак, така че окончателността на нещата, които приключват по време на тази луна, вероятно няма да ви притеснява, поне не в дългосрочен план. Фокусирането повече върху това, което сте спечелили, отколкото това, което сте загубили, е това, което ви превежда през този потенциално стресиращ период без съжаление и болка.

Риби

Готови ли сте да бъдете под светлината на прожекторите през 2024 г.? Тъй като Сатурн прекарва време в първия ви дом на себе си тази година, всички погледи ще бъдат вперени във вас, докато увереността ви нараства и работите, за да разберете кой сте всъщност. Стряскащо? Да. Но дискомфортът и неудобството, които чувствате, могат да ви се изплатят под формата на личен растеж и трансформация.

Освен това Нептун продължава да пътува през първия ви дом отново през цялата година, увеличавайки вашите интуитивни дарби и способности. Докосването до вашето подсъзнание чрез сънища, видения и предчувствия не само ви дава предимство пред конкуренцията ви през следващите дванадесет месеца, но също така ви дава шанс да се развивате по интересни, алтернативни начини. Отварянето на себе си към кармичното, духовно и етерно просветление на Вселената може да направи тази година наистина вълшебна.

Нептун обаче е ретрограден между началото на юли и началото на декември, когато определени реалности ще ви ударят като един тон тухли. Вашата интуиция все още ще бъде на място, но може да не е в състояние да ви предпази от неприятностите, които този суров транзит често разкрива. За щастие, тъй като тази година е вашата година на „аз“, трябва да имате повече инструменти, за да се справите с различните разочарования, които могат да донесат неприятните планетарни транзити. Уверени сме, че ще намерите начин да накарате мечтите си да надделеят, дори когато това, през което преминавате, се чувства като кошмар.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм