Докато TikTok може да е на първите страници на вестниците заради изслушването си от правителството на САЩ, компанията на Илон Мъск, Tesla, може да е следващата, която ще се озове пред Конгреса. Според Ройтерс група недобросъвестни служители на компанията са разкрили информация, която може да се окаже строго класифицирана, твърдейки, че автомобилите, които са оборудвани с камери, през цялото това време са записвали данни на потребителите. Деветима бивши служители, които се включиха в дискусията, излагат Tesla на показ и твърдят, че високотехнологичната система всъщност е изключително инвазивна, предава "Giantfreakinrobot", цитирани от БГНЕС.

Мъск смени логото на Twitter с меме

От това, което е изнесено около начина, по който Tesla използва своите камери в автомобилите, компанията винаги е държала на своето, като е казвала, че устройствата се използват само за по-добро осигуряване на безопасно пътуване за водачите. Те също така заявиха, че неприкосновеността на личния живот е от изключителна важност за тях, като често добавяха, че по никакъв начин, под никаква форма или вид не използват технологията за нещо различно от предложената цел.

Тези бивши служители обаче твърдят, че е вярно точно обратното и че милионите клиенти, които са платили големи суми за своите автомобили Tesla, са застрашени от нарушаване на неприкосновеността на личния живот. Примерите, посочени от ищците, варират от смущаващи до ужасяващи, като в едно от твърденията се посочва, че видеокамерата е заснела гол мъж, който се приближава към автомобила му, а в друго се описва графично произшествие, при което безразсъден шофьор, движещ се с висока скорост, блъска дете на велосипед.

Мъск: Ще превърна хората в киборги! Чиповете ще ни позволят и телепатия

В сместа са включени и клипове с кучета и записи на пътни знаци, но тъй като всички те са направени извън параметрите на мисленето на Tesla, насочено към защита на личните данни, те могат да се окажат вредни за компанията. Бившите служители твърдят, че изображенията са били споделяни във вътрешно групово съобщение, като много от по-леките кадри са били превърнати във вътрешни мемета (забавни колажи бел. ред.). И макар че за по-леките престъпления всичко може да е забавно, възможността подобно нещо да се отрази на компанията занапред може да се окаже много неблагоприятна.

Тъй като Tesla излага позицията си като подкрепяща неприкосновеността на личния живот, тези твърдения са просто скандал, който чака да се случи. Отделен служител твърди, че няколко от записите изглежда са направени, когато автомобилът е бил не само паркиран, но и изключен. Макар че това е било функция, която собствениците са можели да избират, компанията я е премахнала преди години, което прави случаите още по-ужасяващи за компанията.

В друго изявление се твърди, че записите са се въртели дори в частната собственост на хората, разкривайки клипове от техните гаражи и домове на тези, които имат достъп до камерата.

Мъск обвини медиите в расизъм срещу белите

Това поредно сътресение в Tesla е последното нещо, от което се нуждае главният изпълнителен директор Илон Мъск. След като се превърна в един от най-мразените хора в социалните мрежи след поглъщането на Туитър в края на миналата година, Мъск се опитва да запази главата си над водата, като изглежда, че целият интернет - включително Уилям Шатнър - го преследва. Макар че Мъск и компанията му може да са на върха на технологиите, със сигурност ще им е трудно да продължат да произвеждат своите стоки, ако тези продукти застрашават личния живот на потребителите.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм