Случаят с Мартин Божанов Нотариуса е залогът за това дали България ще се развива като демократична и правова държава. Това заяви пред журналисти в Банско президентът Румен Радев.

„Всички приказки за конституционна реформа и правова държава катастрофират в реалността, в която Мартин Божанов е могъл да бъде брокер между мафията и съдебната власт, единствено с политическа протекция“, каза държавният глава.

Радев припомни няколко емблематични случая от близкото минало, които според него не са били изяснени докрай от разследващите:

„Общество ни така и не разбра кой е диктувал в тефтерчето на Филип Златанов, кой е кадрувал чрез Красьо Черния, къде са Пепи Еврото и неговите джуджета“, заяви президентът и констатира и тъкмо затова продължава „варварското разграбване и превземане на държавата, именно в комфорта на безнаказаността“.

Румен Радев се закани, че ще настоява случаят с Нотариуса и частния клуб за магистрати да бъде разнищен докрай. „Ние или ще разкъсаме мрежата, в която мафията ни е оплела или тази мрежа ще задуши държавата“, заяви държавният глава. Той поиска от управляващите „непоколебима операция за деинтоксикация на инстутуции, оплетени от престъпни зависимости“ и подчерта, че това е един истински тест не само за съдебната власт, а за правителството и Народното събрание.

„Те сега имат големия шанс да изкарат България на нов път. Ако не успеят, това означава, че или не могат, или не искат да го направят“.

Държавният глава заяви, че ще използва „всички инструменти, с които разполага президентската институция“, за да бъде този случай „разнищен“.

„Аз вярвам всички институции да си дават сметки, че ако и сега те оставят този случай да бъде потулен и държавата да бъде оплетена в зависимости, това управление не може да трае дълго“, коментира още Румен Радев.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм