Летище Пловдив участва в престижния международен форум Routes Europe в Орхус, Дания. Форумът предоставя възможност за директно договаряне на нови въздушни линии в Европа и извън нея. Екипът на пловдивския аеропорт проведе успешни срещи с представители на авиокомпаниите Wizz Air и Transavia. Обсъдени бяха възможностите за откриване на директна линия Виена - Пловдив и възстановяване на въздушната свързаност между Брюксел и града на тепетата. Българската общност в Австрия подкрепя откриването на директни полети от Виена до Пловдив, като участва в петиция за тази цел. Фондът за развитие на Летище Пловдив сътрудничи с 11 общини и частни дружества за подкрепа на нови авиолинии.

Областният управител на Пловдив, д-р инж. Илия Зюмбилев, участва в работна среща в Агенция „Пътна инфраструктура“. Срещата се фокусира върху бъдещите проекти за околовръстните пътища край Пловдив. Беше обсъден проектът за ново трасе (югоизточно от Пловдив) от пътен възел „Скобелева майка“ на юг до изграденото кръгово кръстовище с „Асеновградско шосе“. Проектът е в най-напреднала фаза и се очаква изграждането му да стартира през есента. Предстои провеждане на екологични процедури пред Министерството на околната среда и водите и изработването на следващите фази на проектиране – същинските технически проекти и парцеларни планове. Областният управител Илия Зюмбилев заяви, че проектът трябва да бъде разделен на три части. Първата част, за която вече има избран изпълнител и финансиране, е много важна и в нея възможно най-скоро трябва да започне строителството.

На пореден протест излизат днес жителите на Брестовица заради продължаващия проблем с качеството на водата в селото. Заради наличието на манган, тя от 4 години е негодна за пиене. Досега държавата не е осигурила средства за решаването му. След последното недоволство на хората отпреди няколко дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на довеждащия водопровод на селото вече може да започне, за което има подписан договор за инвестиционен заем на стойност 2 млн. 225 хил. лв. без ДДС. Хората обаче не вярват на обещания, а на реални действия и затова ще блокират в 17:00 ч. бул. „Пещерско шосе“ и Околовръстния път на Пловдив. Пред Дарик Любомир Томов, председател на сдружението „Живот за Брестовица“ заяви, че отпуснатите средства са крайно недостатъчни. Ако хората от селото не получат гаранции, протестът им ще продължи пред Министерския съвет и парламента.

След подаден сигнал за падащи парчета от старото кметство в центъра на Пазарджик - сграда - паметник на културата, Общината се задейства и започна обезопасяването ѝ. Това съобщиха от Фейсбук страницата „Дневниците на Пазарджик“. "Надяваме се да стигне до реставрирането на тази и други подобни рушащи се сгради", пишат още авторите на публикацията. Постройката се намира на централната пешеходна улица, известна като "Мекхемето". Зданието е изпълнено в характерния за следосвобожденската архитектура стил и все още пази част от красотата си, но след като десетилетия наред не е поддържана, днес вече е опасна. От Община Пазарджик все още не са оповестили какво смятат да направят за осигуряване безопасността на минувачите по „Мехкемето“.

Градската конференция на БСП – Пловдив подреди листата си за предстоящите парламентарни избори. С убедителен резултат от 70,8% от гласовете социалистите гласуваха доверие на народния представител Иван Петков за още един мандат в парламента. След Петков в листата се нареждат Катя Стоилова, Анастас Ангелов, Теодор Христов, Филип Бакалски, Стефан Георгиев, Пламен Назаров, Йовка Златева, Румен Мотреников, Наум Китанов, Николай Маринов. Водачите на листи в отделните избирателни райони ще се утвърдят от Националния съвет на левицата.

Стартират безплатни скринингови изследвания за рак на дебелото черво в Смолянско. До края на месец юни всички жени и мъже от 50 до 74 години могат да направят безплатен тест за скрити кръвоизливи в изпражненията. Пробата се взима в домашни условия и се предоставя за изследване в същия ден. Безплатни контейнери за фекалния материал желаещите могат да намерят в лабораториите или при личния си лекар. Четири медицински лаборатории в областта участват в Националната кампания „Заедно срещу рака на дебелото черво“. Препоръчително е за три дни преди даването на пробата да се спазва „бяла диета“. Тя изисква изключването на всички храни с червен цвят (месо, риба, цвекло, домати, червен пипер и др.) и да се консумират само бял хляб, ориз, картофи, мляко и млечни изделия. Тестът се използва за ранно откриване на изменения при здрави хора без оплаквания, преди те да са се превърнали в злокачествено образувание. По преценка на лекар се назначават и допълнителни изследвания като колоноскопия и скенер. Ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за смърт при заболяванията в България.

Поредна шампионска купа донесоха в Пловдив волейболистките от „Марица“. Днес те гостуваха на кмета Костадин Димитров и заедно вдигнаха десетата поредна титла на България. „Пловдив ви е признателен. Знам как се гради един отбор и как вие се изграждате като личности и шампиони. Бъдете сигурни, че Община Пловдив ще продължи да ви подкрепя. Поклон пред вас!“, приветства „жълто-сините“ Костадин Димитров. На срещата присъстваха още зам.-кметът по спорт и младежки дейности Николай Бухалов, председателят на Общински съвет – Пловдив Атанас Узунов, мениджърът на клуба Борис Халачев и неговият вицепрезидент Светослав Славов. „Надяваме се да продължим да носим още много титли и да радваме всички хора, които са до нас“, сподели в края на срещата капитанът на отбора Добрина Христоскова.

Oт 20:00 часа тази вечер до 6:00 ч. утре ще се ограничи движението на всички автомобили в тръбата за София на тунел „Траянови врата“ на АМ „Тракия“, съобщават от Агенция „Пътна инфраструктура“. Спирането на трафика през нощта е за почистване на стените на съоръжението и пътната настилка. Пътуващите към София ще се пренасочват в почистената тръба за Бургас, в която трафикът ще се осъществява двупосочно. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да спазват стриктно поставената пътна сигнализация и да карат внимателно, спазвайки дистанция.

Информации на Тина Соколова, Адриан Кулев, Искра Койчева и Петър Тодоров