Кметовете на Пловдив и Варна, бизнесменът Георги Гергов и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не уважиха временната парламентарна комисия, която трябва да установи какво се е случило в годините назад с акциите на Пловдивския панаир. Те са изпратили становища по казуса, стана ясно в началото на срещата на комисията с председател Румен Йончев от „Български възход“. От БСП присъстваха пловдивският депутат Иван Петков и колегата му Румен Гечев. „Демократична България“ бе представена от Веселина Александрова и народният представител от партията Йордан Иванов. Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ също беше на заседанието. От община Пловдив бе Таня Юриева от дирекция „Стопански дейности“. На заседанието присъстваше и съветничката от „Кауза България“ Румяна Толова. Повечето се обединиха около мнението, че най-важното в момента е община Варна да отмени решението си за апорт на акциите от Пловдивския панаир в дружеството Пълдин Туринвест. Очаква се временната парламентарна комисия да се събере отново в следващите дни.

=======================================

Заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип продължава да нараства на територията на област Смолян. За последната седмица данните на Регионалната здравна инспекция показват, че са регистрирани малко над 160 души на 10 000 със симптоми на сезонните инфекции. Нарастването от предходната седмица е с близо 10%, но областта е под епидемичните стойности. Отсъстващите ученици са в порядъка от 15 на 100, като надеждите на здравните власти са с междусрочната ваканция от 1 до 5 февруари, болните деца да намалеят значително и да се избегне грипна ваканция. Има регистрирани 6 случая на COVID-19 за седмица. Има доказани нови 10 случая на варицела, а двама пациенти са установени с кучешка тения, сочат още данните на здравната инспекция в Смолян.

==========================================

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) затвори временно голям супермаркет в Пловдив, заради хлебарка в топлата витрина на магазина. Предприети са извънредни мерки за дезинсекция, като супермаркетът е третиран три пъти. При последваща проверка е установено, че те обаче не са напълно ефективни, поради което е връчено разпореждане за спиране на дейността по изпичане на място на месни разфасовки и заготовки, и съхранение на готови храни в магазина. В помещението за приготвяне на топли храни също е установено наличието на умрели хлебарки. То също е затворено и са предприети извънредни мерки за дезинсекция.

=========================================

Силвия Ветренска, микробиолог от екипа на Регионалната здравна инспекция в Пазарджик, спечели отличие от конкурс за рисунки с микроорганизми. След петгодишно прекъсване съревнованието е проведено през ноември и декември миналата година, а церемонията по награждаване на победителите бе преди дни в София Тех Парк. Пазарджишката микробиоложка е спечелила второ място с проекта си “Моторът на Ели“. За направата му са използвани неболестотворни бактерии, които растат в най-различни цветове, разказва авторката. Тя е вдъхновена от своя приятелка, обичаща природата, науката, изкуството и пътуванията с мотора си. Рисунката е подарък за 30-ия ѝ рожден ден. Бактериите, които Силвия Ветренска е използвала, са изолирани от необработени водни проби, от кожата и други повърхности, култивирани при 22 градуса за 72 ч. За необичайното творчество могат да се ползват различни бацили и гъбички, оцветяващи се в различни краски при реакция с хранителната среда.

======================================

В Пловдив кръщават алея и учредяват ежегодна награда на името Милчо Левиев. Тази година ще бъде стартиран и конкурс за паметник на големия пловдивски джазмен. Това съобщиха от общината след среща със съпругата му - известната поп и джаз изпълнителка Вики Алмазиду. Сдружение „Милчо Левиев“ ще организира ежегоден конкурс за награда и стипендия на млад, талантлив музикант, който ще бъде избиран от престижно жури. Идеята е „конкурсът да бъде с усещането на фестивал“, а ключовата дума да е свободата, каза Алмазиду. Втората идея е алеята на Сахат тепе, започваща от ул. „Божидар Здравков“, да носи името на Милчо Левиев. „Там ще се провеждат малки концерти“, поясни кметът на район Централен Георги Стаменов. През есента е планирано и представянето на книгата “Милчо Левиев – джаз стандарти”, ще има майсторски класове и концерти в пловдивското Музикално училище.

=======================================

Премиера на книгата „Пивница щуро село“ и среща с автора Николай Илчевски организира днес димитровградската библиотека „Пеньо Пенев“. Писателят и журналист Николай Илчевски и творчеството му ще представи рекламният експерт, продуцент и пътешественик Владина Цекова. Илчевски е роден в планинското селце Върбово, между Чепеларе и Широка лъка. Дългогодишен главен редактор, мениджър и съсобственик на медии в Пловдив. През 1992 г. излиза първата му книга „Десет приказки, които разтърсиха света“, която има огромен успех. Следват 7 книги, а най-новата - „Пивница щуро село“ включва разкази и е финална за трилогията, посветена на българското село.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев, Тина Соколова и Живка Тодорова