Още 11 178 364 лв. за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, градини и училища в страната, одобри правителството. Средствата са по Програмата на Министерство на образованието и науката, която има за цел да подобри материалната база в образователните институции. Финансовата подкрепа ще бъде разпределена между 33 общини.

===============================

За трети път през 2022 година се увеличава работната заплата във ВМЗ, съобщиха от ръководството на голямото държавно предприятие от военно-промишления комплекс на страната ни. От 1 декември работещите там ще получават с 6,5% по-високо възнаграждение.

=====================

Различните участъци от бул. „Александър Стамболийски“ в Пловдив, които трябва да се разкопават заради реализацията на ВиК проекта за Южния обходен колектор, ще се затварят след празниците. За това се разбраха зам.-кметовете Пламен Райчев и Тодор Чонов със Савина Тодорова – технически ръководител на проекта. „Докато се съгласува временната организация на движение, ще влезем в почивните дни около Коледа и Нова година, а реалната работа ще започне едва в началото на януари 2023 г.“, категорични бяха и двамата заместници на Здравко Димитров. Това искане беше подкрепено и от кмета на район „Южен“ Костадин Язов и прието от представителя на фирмата изпълнител.

=============================

За първи път от години насам се извършва ремонт на тротоарите в Асеновград. Ремонтните дейности стартираха от бул. "България". Заложени за изпълнение са общо 3700 квадратни метра тротоарна настилка за подмяна. Ремонтират се тротоари и на ул. "Васил Левски", както и около общинския пазар. "Навсякъде, където е предвиден ремонт, ще бъдат огледани и дърветата - тези, които са в напреднала възраст и са опасни, се премахват, като на тяхно място ще се засаждат нови. Целта е да осигурим безопасна и достъпна среда", посочи кметът на Асеновград д-р Христо Грудев.

==================================

Късо съединение подпали тази нощ селскостопанска постройка в Рудозем. В сградата на ул. „Родопи“ пламъците са унищожили 25 кв. м покривна конструкция, 4 тона пелети, 7 куб. м. дърва за огрев, моторна резачка и косачка. Изгорели са и 10 стъклопакета на прозорци и са опушени 100 кв. м. стени. Огнената стихия е локализирана своевременно преди да обхване околните жилищни сгради. Няма пострадали хора, съобщават от пожарната.

==========================================

Изложбата „Колекция с продължение“ на Дарик се открива от 18:00 ч. тази вечер в Градската художествена галерия в Пловдив. 34-ма художници представят над 40 картини, участвали в пленерите на Дарик през годините.

==========================================

Живко Петров Трио представят днес новия си албум в Кукления театър в Пловдив. Концертът е от 19:00 ч. Две години след като JP3 ни дадоха нова посока с албума „Change the way”, сега е време за пътешествие до някои от най-вълнуващите места с новата тава „On the way”. Композициите пак са дело на Живко Петров (пиано), а заедно с Димитър Семов (ударни) и Димитър Карамфилов (контрабас) рисуват картини от 11 точки на света, така както ги виждат и усещат. Слушайки албума, можем да се пренесем до романтичния Рим, вълнуващо горещите Аржентина и Мароко, да усетим ритъма на София, Монреал и Ню Йорк или да се отпуснем, представяйки си Лондон след дъжда и Осло преди май, казват създателите на парчетата.

=====================================

Коледна благотворителна кампания „Бъди промяната - подай ръка на дете!“ в подкрепа на деца в неравностойно положение от община Димитровград обяви ученическият парламент към Детския и младежки център. Инициативата стартира от утре и ще продължи до 15 декември. Организаторите са подготвили и списък с нещата, от които имат нужда децата и техните семейства: дрехи; обувки; играчки; книжки; раници, тетрадки и други. Още информация за кампанията може да видите на сайта ни darik.bg.

======================================

Поредица от събития за повдигане на коледния дух организира Община Панагюрище в навечерието на зимните празници. Първото от тях е запалването на светлините на  коледна украса. То предстои утре в 17:30 часа. С празничния спектакъл „Бяла магична приказка” ще бъде посрещнат Дядо Коледа. Триметров полярен мечок, леден човек и приказен принц са само малка част от атракциите, предвидени в спектакъла. Целият месец декември е изпълнен с много събития, които допринесат за празничната атмосфера, допълват от Община Панагюрище.

Информации на Мариана Корчакова, Лалка Златанова, Искра Койчева, Живка Тодорова, Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров