Денонощен полицейски обход осигурява МВР в карловските села, където бе обявено частично бедствено положение. В ежедневния график на автопатрулите е заложен постоянен обход на територията на Богдан и Каравелово, а през тъмната част на денонощието се включва и патрул на сектор „Специализирани полицейски сили”.  Униформените ще наблюдават и речните нива. Кметът на община Карлово Емил Кабаиванов вече обяви, че няма бедстващи хора, а от днес багери изгребват новите речни наноси, за да се предотврати повторно наводнение в селата.

Обстановката на територията на община „Родопи“ е нормална и спокойна, съобщиха от местната управа. Снежната покривка в планинските села Ситово, Бойково и Дедево е около 10 сантиметра, а в най-високите Лилково и Скобелево на места снегът достига до 15 см. Пътищата са проходими. Републиканската и общинска пътна мрежа е почистена и обработвана срещу обледяване. От община "Родопи" напомнят на водачите да излизат на пътя само с добре подготвени за зимата автомобили и да карат със съобразена скорост.

Проходите „Превала“ и „Печинско“ остават затворени за тежкотоварни автомобили с маса над 12 тона с ремаркета и полуремаркета, информират от Областното пътно управление. Ограниченнието важи и за камиони по пътните артерии Лъки - Рожен и Момчиловци - местност Момина вода поради снеговалеж и снегопочистване. Отпадна забраната за камиони на територията на областта. Обстановката в региона значително се подобри след снеговалежа през последното денонощие в региона.

Учениците от Златоград излизат в грипна ваканция. 30 и 31 януари са обявени за неучебни дни за всички училища на територията на общината, информира кметът Мирослав Янчев. "През последната седмица рязко се покачи процентът на заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания сред децата, като към днешна дата тя е 30%, коментира пред Дарик Янчев. 

===================================

Нелегалното използване на отрови, не само в дивата природа, е една от големите съвременни заплахи за биоразнообразието, която често остава неглижирана, заради потайния си „характер“, заяви в рубриката на Дарик Пловдив „Те говорят“ Стоян Николов - мениджър на Българското дружество на защита на птиците. За съжаление, коментира още той, все повече домашни и бездомни животни също стават жертва на отрови.

======================================

Знамето на пазарджишкото село Карабунар ще се развее над Антарктида. Освен това селището ще стане официален доставчик на вино за следващата научна експедиция. Това съобщи кметът Иван Каменарски, присъствал на среща в Националния център за полярни изследвания към Софийския университет. В нея са участвали ръководителят на експедицията - професор Христо Пимпирев, доайен на българските изследвания в Антарктика вече 35 години. Каменарски е връчил знамето на селото на доц. д-р Любомир Кендеров, който е участник в 31-ата българска национална експедиция към Антарктида и е от стар карабунарски род.

=========================================

34 пожара са възникнали в област Кърджали от началото на този отоплителен сезон през месец ноември миналото година до момента, отчитат от ОД на МВР. Няма загинали и сериозно постради граждани, като 4 от пожарите са нанесли материални щети - в ученическо общежитие и в къща. 18 от пожарите са били в комини на сгради, а 14 - в контейнери за смет. За 18 причина за възникване на пламъците е неправилно ползване на отоплителни уреди, а 15 - поради небрежност при боравене с открит огън, като за 1 причина е късо съединение. Статистиката на загиналите и пострадалите при пожар през годините по време на отоплителния сезон показва, че най-уязвимата група са възрастните хора и децата, коментират от ОД на МВР-Кърджали.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев, Тина Соколова и Живка Тодорова