Обявиха частично бедствено положение в карловските села Богдан и Каравелово. Със заповед на кмета на Община Карлово Емил Кабаиванов то ще в сила една седмица, считано от днес. Това се налага, защото от средата на януари нивото на водата в реките, които преминават през селата, се е повишило. Повишено е и нивото на наносите, които водата носи, обясни пред Дарик Кабаиванов, позовавайки се на анализа от назначена специална комисия от общината, която е обследвала речните корита. На съвещание на Кризисния щаб днес е взето решението за частичното бедствено положение, което е превантивна мярка, при опасност от бедствие, уточни кметът. Областният управител на Пловдив Ангел Стоев също е запознат със ситуацията. Очаква се утре багери да продължат разчистването на речните корита в двете села. Коритата са с 2,5 метра дълбочина и широчина около 9 метра, а в момента в Богдан на 60 см всичко е запълнено, коментира Кабаиванов. По думите му, ако има нужда бедственото положение ще бъде удължено. Следи се нивото на реката и в село Слатина. Карловските села Богдан и Каравелово пострадаха тежко от наводненията на 2 септември, миналата година. След водното бедствие от речните корита бяха изнесени над 3 млн. кубически метра наноси, но след дъждовете от последните седмици, водата отново е донесла нови количества пясък и кал, казват от общината.

================================

Заради снеговалеж и почистване са затворени за преминаване на моторни превозни средства с ремаркета и полуремаркета проходите "Превала", "Рожен" и "Печинско", в област Смолян. Ограничението е в сила и за пътя Средногорци - Златоград, в чийто участък е и прохода "Печинско", информират от Агенция "Пътна инфраструктура". Забраната за движение на тежкотоварни автомобили ще е в сила до 12:00 ч. на 27 януари, петък, уточняват от Областното пътно управление. Оттам съобщиха за Дарик, че отново  има закъсали камиони по проходите, което затруднява движението и на останалите автомобили. Снеговалежът в област Смолян започна рано сутринта, като е с различна интензивност. По данни на Планинската спасителна служба в Пампорово, новата снежна покривка в района на хижа "Студенец" е  15 см., а общо натрупаният сняг вече е над 35 см. Според прогнозите, с настъпването на нощта, снеговалежът в Родопите ще се усили, а обстановката ще се усложни.

==================================

Община Пловдив и Енергийната Агенция разработват концепция за нискоемисионна зона в града, която да обхваща замърсяването на въздуха и парниковите емисии от битовото отопление. Създаването на такива зони в европейските градове е обвързано с целите за чист въздух и декарбонизация до 2050 г. Към момента ангажиментите на българските градове за чист въздух са за достигане до средногодишни нива на ФПЧ10 до 30 µg/м3 и не повече от 35 превишения на средноденонощната норма от 50 µg/м3. За създаване на зоната ще бъдат насърчени допълнителни мерки за обновяване на общинските и жилищните сгради, както и замяна на използването на въглища за отопление. Предвижда се и използването на сензори за проследяване на замърсяването с фини прахови частици.

=================================

Анонимни благопожелания са изненадали хората в Ракитово тези дни. Мили напомняния под формата на четирилистни детелини намериха много шофьори под чистачките на автомобилите си. Анонимен доброжелател е написал кратки послания, които гласят: "Не се ядосвай!, "Не карай, когато си пил!", "Пазете децата", "Карай внимателно" и др. Градчето е малко, но за момента не е известно кой е човекът, накарал мнозина да се усмихнат и направил всекидневието им по-светло. От местната община ​изразиха към ​автора на детелинките с послания специална признателност.

=====================================

Традиционната церемония по награждаване на най-изявените спортисти и треньори в община Димитровград за 2022 г. е от 18:00 ч. днес във фоайето на Спортна зала „Младост“. Отличията ще връчат кметът Иво Димов и председателят на местния парламент Гергана Кръстева. Наградите са в 4 категории: „Спортист на годината”, „Отбор на годината”, „Треньор на годината“ и приз за „Дългогодишен принос в областта на спорта“.

Информации на Искра Койчева, Адриан Кулев, Тина Соколова и Живка Тодорова