За втори път в рамките на седмица се наложи да евакуират работници от фабрика в Чепеларе, след възникване на пожар. Последният инцидент е от тази нощ. Сигналът за пожара е получен в 00.20 ч. на телефон 112. Пристигналите на място огнеборци установили, че гори аспирация във фабрика. Незабавно били изведени от помещенията 30 души, които били нощна смяна. Произшествието е посетено и ликвидирано от екипи на РСПБЗН – Чепеларе, а предполагаемата причина е техническа неизправност в съоръжението. Миналата сряда отново се наложи извеждането на дежурната смяна заради пожар в бункер с аспирация за отпадни продукти.

==============================

Разяснителна среща за новата програма за енергийна ефективност на сградите ще се проведе тази вечер от 17:00 часа в Община Ракитово. Целта на дискусията е гражданите да получат повече информация за това как да кандидатстват за финансиране. Експерти ще припомнят основните критерии към кандидатите - да са регистрирани сдружения на етажната собственост, сградите да са строени преди 26 април 1999 година, в тях да има по четири или повече самостоятелни обекта, които да са на двама или повече собственици. Проектите за саниране ще се приемат в Община Ракитово до 10 май. 

===============================

Доброволци, помогнали на десетки хора, получиха награда от Общинa Пазарджик. Тримата мъже са създатели наинициативата “Добро сърце“, която набира все по-голяма популярност. Георги Панушев, Георги Недялков и Георги Янакиев получиха от кмета на Пазарджик Тодор Попов грамоти и подаръчни ваучери на стойност 200 лв. по програма "Граждански импулс". Инициативата в момента работи в помощ на бедни и нуждаещи се от подкрепа. Кметът на града се ангажира Община Пазарджик да им партнира и съдейства винаги, когато е необходимо осигуряването на специфичен транспорт, извозване на отпадъци или други дейности, изискващи по-голям технически капацитет.

============================

Картините "От ателието" на известния художник Кольо Мишев заживяха свой живот пред публика в Градската художествена галерия в Пловдив. Едноименната изложба откри директорът на галерията Красимир Линков, който отбеляза, че с художникът се общува леко, но неговото изкуство изисква размисъл. В един от любимите художествени образи на Мишев - кораба, изкуствоведът видя покана за пътуване към света на мечтите. Художникът разясни, че корабът е символ на живота. А животът трябва да е равнозначен на свобода. Изложбата беше посетена от представители на Държавния културен институт към българския министър на външните работи, които обмислят да включат автора в програмата „Балкански диалози“. Кольо Мишев е роден в град Струмица в РС Македония, завършил е Художествената академия в Скопие и е изявен творец както в родината си, така и в България. Изложбата "От ателието" може да се разгледа на първия етаж в Залите за временни експозиции на ул. "Княз Александър I" №15 в Пловдив до 24-ти февруари.

===============================

Предложение за осигуряване на допълнително финансиране за довършването на стадион „Христо Ботев“ ще внесе на предстоящата сесия на Общинския съвет на 9 февруари кметът на Пловдив Здравко Димитров. Целта е да се довърши изцяло козирката и покритието ѝ плюс фасадата на трибуна "А", съобщиха от местната управа. Възложено е на дирекция "Строителство и инвестиции" да изготви количествено-стойностни сметки за необходимите за целта средства. „Държа на пълна прозрачност при разходването на средствата за Колежа“, заяви Здравко Димитров.

=================================

Приключиха ремонтът и реконструкцията на подхода към Монумента „Света Богородица“ в Хасково с официална заключителна церемония днес. От общината отчетоха изпълнението на проекта на стойност 1 328 477 лв. От тях безвъзмездната финансова помощ от Европейски фонд за регионално развитие е 864 829 лв., а съфинансирането от националния бюджет е  152 617 лв. Собственият принос на община Хасково е 311 030 лв. Проектът стартира на 13.10.2020 г. Днес кметът Станислав Дечев коментира, че това е един от най-трудно изпълнените проекти в Хасково. Новият зелен кът за отдих в Хасково бе осветен от отец Никола, а лентата на обекта прерязаха кметът Станислав Дечев и Калин Манолов-представител на фирмата-изпълнител.

=======================

За влошаване на метеорологичната обстановка в община Асеновград предупреждават от местната управа. Утре и в петък се очаква значително понижаване на температурите, а прогнозираните обилни валежи от дъжд да преминат в тежък мокър сняг. От община Асеновград ще наблюдават състоянието на пътната инфраструктура за осигуряване на проходимостта на пътищата в региона и за своевременно отзоваване на аварийни ситуации. Ще продължи и мониторингът за нивото на водите в реките и язовирите. От местната управа призовават всички да сигнализират на спешния телефон 112, ако станат свидетели на бедствия и инциденти.

Информации на Искра Койчева, Петър Тодоров, Тина Соколова, Живка Тодорова и Адриан Кулев