Заради засиления миграционен натиск се обявява частично бедствено положение в областите Хасково, Ямбол и Бургас. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, който пристигна в Малко Търново заедно със земеделския си колега Явор Гечев. Причината за обявяване на ситуацията е да се улесни процедурата за започване на спешен ремонт на горските пътища, водещи до граничната бразда, стана ясно от думите на Демерджиев. От днес започват работа и смесени патрули от граничари и горски служители, които ще следят за незаконна сеч и нелегално преминаващи групи мигранти. „50% от техниката на гранична полиция е компрометирана именно заради лоши пътища, а това възпрепятства качествената охрана на границата на България“, коментира още МВР шефът.
===========================

До края на година се очаква да започне цялостната реконструкция на „Рогошко шосе“ в Пловдив. Обществената поръчка е обявена, има осигурени средства, на 3 октомври се отварят офертите и ако няма обжалване, до края на годината ще започне първия етап на ремонта на пътната артерия, обяви в интервю за Дарик радио зам.-кметът по строителство Пламен Райчев. В района на бул. „Александър Стамболийски“ обаче в близките 3-4 години трафикът ще остане все така кошмарен, заради закъснялото отчуждаване на близо 45 имота, влизащи в сервитута на второто платно на пътя. Освен това, в следващите две години ще се работи по Южния обходен колектор и едва след това може да се премине към проектиране на удвояване на пътя, обясни зам.-кметът. Пробивът „Модър-Царевец“  най-вероятно ще приключи през пролетта или в началото на лятото на 2023 г., прогнозира още той. Основният ремонт и разширяване на ул. „Даме Груев“ също се очаква да бъде завършен в срок. Изпълнението на пробива под Водната палата ще започне най-късно в началото на октомври. Предвижда се да се работи поетапно, за да не се затваря изцяло движението по бул. „Цар Борис Трети Обединител“.

==============================

Обществената поръчка за ремонта на хуманитарната гимназия в Пловдив „Св. Св. Кирил и Методий“ се обжалва и това може да забави изпълнението ѝ, обяви в ефира на Дарик радио кметът на район „Централен“ Георги Стаменов. По думите му, стойността на обществената поръчка за ремонта на училището набъбна почти двойно от първоначално предвидените 8 милиона лева, тъй като е кандидатствала само една фирма, а в процедурата са включени и до 10% непредвидени разходи. Сградата е паметник на културата. Училището получи 2,8 милиона лева от Министерството на културата за консервация и реставрация като паметник на културата. Още пари се очакват и от Министерството на финансите. Проектът предвижда ремонт на фасадата и покрива на сградата, както и подмяна на ел. и ВиК инсталациите. От общинската администрация обещават, че ще настояват да се работи на 24-часов режим и до 15 септември 2023 г. най-старата гимназия у нас да бъде реставрирана.
===============================

Инвестиция за 10 милиона лева в Стрелча е сред сертифицираните тази седмица проекти от Министерството на иновациите и растежа, съобщават от държавното ведомство. Вложението е в местен медико и балнеокомплекс, където ще бъдат разкрити над 75 работни места. 
===============================

Пропаднало в огромна дупка на пътното платно такси е вадил след 7:00 ч. тази сутрин екип на Пожарната в Кърджали, съобщават от ОД на МВР. Инцидентът станал на ул. „Металург“ в града. На мястото има спукана тръба, наводнила участъка. Преди дни там са извършвани ремонтни дейности. В социалните мрежи очевидци публикуват клипове, а хората активно коментират случилото се и недоволстват от състоянието на улиците в Кърджали.
=================================

Чепеларе отново ще е домакин на Националните хайдушки празници. Възстановка, пресъздаваща посрещането на Капитан Петко Войвода, ще бъде представена утре в града. Истинската пушка на Капитан Петко е предоставена от Регионалния исторически музей в Смолян специално за възстановката. В нея ще участват гайдарски състав „Капитан Петко Войвода“, сдружение „Родопски хайдути, самодейни състави, Конна база „Аспарух“. В програмата на празниците са включени и гостуващите изложби „125 г. организирано тракийско движение“ и „Закъснялата свобода на Родопите“.  От 12:00 ч. на сцената на пл. „Олимпийски“ в съботния ден ще има и концерт с над 40 гайдари и други фолклорни изпълнители.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова, Живка Тодорова и Адриан Кулев