Над 270 дка горски фонд е унищожил пожарът край хисарското село Паничери. От тях 170 дка са борова гора, а над 50 дка – площ с широколистни видове. Изпепелени са и 300 декара лозя и изоставени сливови градини, както и 600 дка лесонепригодни площи. 800 декара с неприбрана слама и кравеферма също са изпепелени от пожарите, разразили се край селата Паничери, Красново, Долна Махала, Кръстевич и Сухозем. Въпреки бързата намеса на огнеборците, по-голяма част от двуетажната сграда на спопанската постройка в село Долна Махала, както и две животни от фермата са погълнати от огъня. След 12-часова борба с огнената стихия, която пламна във вторник следобед, пожарникарите вече са потушили огнищата. 6 екипа огнеборци от местната районна служба, подпомогнати от пожарникари от Карлово и Пловдив, се бориха с овладяването на критичната ситуация, разразила се на изключително широк фронт, труднодостъпен терен и най-вероятно е причинена от човешка небрежност. Разстоянията между огнищата на отделните пожари са повече от 100 км едно от друго. Огнеборците бяха активно подпомогнати от горските служители от община Хисаря. От пожарната отново апелират да не се палят стърнища.

=============================

Родителите на 7 деца от Пловдив ще получат по 690,86 лв. компенсация затова, че общината не е осигурила място в детски градини за питомците им. Това става ясно след днешното правителствено заседание, в което е решено още 859 011 лв. да изплати държавата на такива семейства. 854 175 лв. ще бъдат преведени на Столична община, а 4 836 лв. на община Пловдив. С това решение на правителството се компенсират разходи за отглеждане и обучение на децата от 1 ноември до 31 декември 2022 година. Право на компенсация имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в I клас. 

ЖП паралелка с дуално обучение ще бъде открита в пазарджишката Професионална гимназия по механоелектротехника. Между „Български държавни железници“ и училището е сключен договор, който предвижда през следващата учебна година да бъде обявен прием по професията „Техник по железопътна техника“ със специалност „Локомотиви и вагони“, което ще осигури кадри за компанията. Записалите се ученици ще придобиват квалификации по защитени професии, които са с ключово значение за дейността на железопътния превозвач. Учениците с висок успех в жп паралелката ще получават и стипендии.

========================================

Петър Петров встъпи в длъжност днес като административен ръководител на Районна прокуратура–Пловдив. Той беше избран на тази позиция от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет след проведен конкурс. Петър Петров подчерта, че акцент в неговата дейност ще бъде бързината и качеството в работата на прокурорите по дела с висок обществен интерес и с пострадали лица от престъпления от битов характер, пътнотранспортните произшествия и други. Всеки месец ще се прави анализ на натовареността на прокурорите на базата на наблюдаваните досъдебни производства. Петър Петров заяви също, че ще насочи усилията си и за  осигуряването на нов сграден фонд за прокуратурата. Като приоритет в работата си той посочва и създаването на електронни досъдебни производства и преписки, до които магистратите да имат отдалечен достъп с цел подобряване срочността и качеството на извършваните разследвания и проверки. Петър Петров има над 17 години юридически стаж.

=========================================

Абитуриентите от немските паралелки на елитната Езикова гимназия “Иван Вазов” в Пловдив направиха първата крачка към подготовката за бала си. С мото-представление те отправиха атрактивна покана към своята любима учителка - г-жа Мариана Паралюзова. Рев на мотори огласи северната част под тепетата. Ученичка от випуска описва преподавателката като ,,най-грижовната, всеотдайна, единствена и неповторима“. Учениците радостно брояха многократно до 12 и изпълниха със сълзи очите на своята втора майка.

=======================================

Националното училище за фолклорни изкуства "Широка лъка" организира благотворителен концерт в помощ на пострадалите от наводненията жители на село Каравелово. Тържественият концерт, който е посветен на Националния празник - 3 март ще се проведе от 18:00 часа в залата на училището в родопското село. Събраните средства от билети, ще бъдат предоставени на нуждаещите се хора, чиито имоти пострадаха през миналата есен, информират от училището.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова, Адриан Кулев и Петър Тодоров