Кметовете на Карлово, Пещера, Брацигово и Петрич настояват транспортното министерство да промени начина на финасиране на обществения превоз. На работна среща с ресорния заместник-министър Николай Найденов те са информирали за проблемите с междуградските линии. Под предлог, че им e икономически неизгодно, транспортните фирми спират да изпълняват курсовете си. Кметовете настояват да се промени досегашната практика на дофинансиране на автобусните превози и в бъдеще компенсациите от държавата да се дават на километър пробег, а не да са обвързани с брой продадени абонаментни карти, както е досега. Предложено е също нормативната уредба за вътрешноградски и междуградски превоз да бъде разделена. От транспортното министерство са обещали след Нова година да се проведе разговор с ръководството на НСОРБ, за да бъде променена нормативната база.

=============================

Републиканското шосе Пещера-Батак остава затворено заради продължаващите мащабни ремонти, припомнят от полицията. Забраната за движение обаче нерядко се нарушава, въпреки че отсечката е обозначена с пътни знаци и сигнализация за строителните дейности. Движението по затворен планински път е не само наказуемо, но носи и висок риск от пътно-транспортни произшествия, допълват от Областната дирекция на МВР. По Закона за движение по пътищата е предвидено за такова нарушение да се отнема свидетелството за управление на автомобил за един месец. Призивът към водачите е да ползват алтернативни маршрути през летовище Свети Константин и панорамния път около язовир Батак.

====================================

Министърът на финансите Росица Велкова и директорът на Агенция „Митници“ Павел Геренски са на инспекция днес на Митническия пункт „Капитан Андреево“. На място те ще се запознаят с резултатите от реализирания проект „Изграждане на съоръжение за отвеждане на високи води на река Хаяз“ и с хода на строителството на нови трасета за обработка на товарни превозни средства със стоки, подлежащи на официален контрол от Българската агенция по безопасност на храните.

=============================

С решението си за „Международен панаир – Пловдив“, Общинският съвет допусна пълен правен абсурд. Получава се тотален парадокс – в първа точка Общинският съвет не дава съгласие за увеличение на капитала, във втора  – дава съгласие и в трета – задължава кмета при увеличение на капитала да обжалва “, коментира в позиция до медиите Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив". Според нея, областният управител Ангел Стоев трябва да върне решението на Общинския съвет за ново разглеждане.

==============================

„Колекция с продължение“ и „Атон в рисунки и фотографии“ не спират да привличат интереса на публиката. Затова екипът на Градската художествена галерия в Пловдив взе решение двете изложби, които се откриха в началото на декември, да продължат и през януари 2023 г. Произведенията от богатата колекция на Дарик радио, обединени в „Колекция с продължение“, представят творби от известни майстори в изобразителното изкуство и талантливи млади автори в Залите за временни експозиции на ул. „Княз Александър I“ №15. До 14 януари там могат да се видят картините на Андрей Даниел, Греди Асса, Кольо Карамфилов, Атанас Хранов, Станимир Видев, Атанас Парушев, Моника Роменска, Мими Добрева, както и платната на Лора Пармакова, Нора Ампова и други. До средата на януари ще продължи и изложбата в галерия „Капана“. Художникът Андрей Янев и фотографът Мирослав Дачев предлагат на публиката духовно преживяване, отварящо ума и сърцето към големите християнски празници през декември и януари. „Атон в рисунки и фотографии“ е с вход свободен.

=================================

Плувецът Крум Красин е "Спортист на Смолян за 2022 г." Неговият наставник Екатерина Соколова грабна приза за "Треньор на годината". Втори в класацията на спортистите е скиорът Димитър Грибачев, следван от голмайстора на ФК "Родопа" (Смолян) Михаел Кисьов, волейболистите Георги Фисински и Стефан Маринов са съответно на четвърто и пето място. В Топ 5 на треньорите влизат още Иван Фисински - волейбол, Филип Сгуров - тенис на корд, Любен Бакалов - волейбол, Александър Димитров и Стефан Присадов от Ски клуб "Пампорово". В анкетата, организирана от Община Смолян, бяха номинирани 18 спортисти и четирима треньори. Официалната церемония по награждаване се проведе в Спортна зала "Величко Чолаков" в Смолян, като призовете бяха връчени от кмета на общината Николай Мелемов. Бяха отличени и първенците от общинския кръг на Ученическите игри 2022-2023 година.

Информации на Искра Койчева, Живка Тодорова, Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров