Още през 2016 година е имало подписка на жителите в Червен и Горнослав срещу изграждането на кариера за мрамор и инертни материали в близост до землищата на двете села в Община Асеновград. Това потвърдиха за Дарик радио местни жители и изпратиха копия от протестната подписка тогава. Подписката обаче не е била представена на отговорните институции. Проверка на Дарик установи, че тогавашният кметски наместник на с. Горнослав Ели Корбетова не е подала истинна информация до РИОСВ - Пловдив, въпреки че подписката, инициирана от жителите има основателни възражения срещу изграждането на кариерата. В потвърждение на това е и становище на Инспектората на Министерството на околната среда и водите от 27.07.2016 г., в което се отбелязва, че в дейността на РИОСВ - Пловдив има пропуски и нарушения. Към момента не става ясно и защо чак след 7 години Министерският съвет излиза с решение за изграждане на кариерата край Горнослав. Междувременно "Запрянови-03" са подали още едно инвестиционно намерение - за изграждане на втора кариера до съседното село Добростан. Днес жителите от 5 села в района - Горнослав, Долнослав, Червен, Орешец и Добростан учредяват инициативен комитет срещу изграждането на кариери в тази част на Родопите, която е в буферната зона на биосферен резерват "Червената стена", под закрилата на "ЮНЕСКО". Те готвят и масови протести, които най-вероятно ще започнат още тази неделя. 

============================

Решението на Върховния административен съд не решава спора за апорта на акциите на Панаира. Това обясни пред Дарик адв. Веселина Александрова - общински съветник от „Демократична България“ в Пловдив. ВАС отхвърли решението на Административен съд - Варна, което спираше прехвърлянето на акциите на морския град в „Международен панаир-Пловдив“ в дружеството „Пълдин туринвест“ с мажоритарен собственик Георги Гергов. Върховният съдът е решил, че варненският административен съд не е имал право да се произнася по решението на Общинския съвет, а Областният управител на морския град не е имал право да го обжалва. Така решението за апорта на акциите остава в сила, коментира адв. Александрова. Становището на висшите магистрати е неочаквано, защото то не е решило спора за законосъобразност, обясни още съветничката. По думите ѝ, казусът изисква сериозен юридически анализ, преди да се реши какво да се предприеме.

==============================

Конкурсът за ръководни длъжности на летище Пловдив е опорочен. Това заяви днес председателят на Съвета на директорите на аеропорта Дойчин Ангелов. Той не е сред допуснатите кандидати, тъй като не отговаря на критериите за образователен ценз: лица с хуманитарни специалности да не могат да заемат тези постове. Дойчин Ангелов недоумява защо не се взима предвид управленския опит на кандидатите и е подал жалба в съда. Той не изключва да стане както миналата година, когато конкурсът беше анулиран от министъра на транспорта.

==========================

Областна аптечна карта трябва да бъде изготвена до края на този месец за Пазарджишки регион. Аптечната карта ще съдържа данни за демографската структура и потреблението на лекарствени продукти за домашно лечение от населението на територията на областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки, както и броя на работещите фармацевти в тях.

==============================

Нов спад на родените бебета от началото на годината отчитат от болницата в Смолян. До началото на тази седмица са проплакали 260 новородени, съобщи д-р Юлия Кисимова – началник на Неонатологично отделение към МБАЛ „Д-р Братан Шукеров”. Интересен факт е, че момчетата сега са повече от момичетата – около 60 на 40%. Тенденцията за спад на раждаемостта в региона е от няколко години и за съжаление продължава. През 2021 година родените бебета са 368. Има разлики и в тенденцията за имената от предходни периоди. Докато през 2021 г. родителите са кръщавали бебетата си Никола, Александър, Александра, Елена, сега предпочитани са Божидар, Калоян, Никол, Ния. Младите семейства от региона продължават да залагат и на традиционните български имена – Димитър, Георги, Мария, каза старшата сестра на Неонатологично отделение Цонка Станева.

==============================

Професионалния си празник днес в деня на Свети Матей – първият събирач на данъци, отбелязват от офиса на НАП в Хасково. Те отчитат над 65 хиляди успешно обслужени клиенти от началото на годината до днес и повишено доверие в електронните услуги на администрацията. Приходната агенция предлага над 160 онлайн услуги, което я нарежда на водещо място в страната сред дигиталните институции. В Хасково, само по време на данъчната кампания, по електронен път бяха подадени 81% от годишни данъчни декларации, сочат от хасковския офис. И коментират, че се наблюдава ръст на доброволното деклариране и плащане на задълженията.

Информации на Искра Койчева, Лалка Златанова, Тина Соколова, Адриан Кулев и Живка Тодорова