Военно-окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми 40-годишен военнослужещ - ефрейтор в пловдивско поделение, както и младеж на 25 г., и 39-годишна бременна лекарка, за това, че на 10.03.2023 г. в съучастие като извършители, противозаконно подпомогнали 8 чужденци – граждани на Сирия, да пребивават незаконно в страната като са ги превозвали от гр. Любимец до землището на Хасково. Около 17 ч. в петък полицейски патрул спрял за проверка лек автомобил БМВ, управляван от ефрейтора. Той се движел като пилотна кола на пътуващия зад него „Фолксваген Голф“, шофиран от 39-годишната д-р Ирена Персенска. Тя е лекар в УМБАЛ „Пловдив“ и в момента е в болнични, заради напреднала бременност. В колата, която тя шофирала, се намирали четирима чужденци – граждани на Сирия. В „Голф“-а пътувал и 25-годишният младеж. Установено е, че същия ден той превозвал други четирима сирийци с „Ауди“, но колата му се повредила и той ги оставил в района на парк „Кенана“ в Хасково. Мигрантите са пътували към София. Те са преминали нелегално през „зелена“ граница с Турция. Двамата мъже първоначално са задържани за 72 часа, а по искане на Военно-окръжна прокуратура – Пловдив съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях. Жената е пусната под „гаранция“ срещу 5000 лева с оглед на здравословното ѝ състояние. От болницата, в която тя работи заявиха, че засега няма да ѝ налагат санкции, тъй като е в болнични и отсъства. Действията по разследването продължават.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира, че това не е първото престъпване на закона от страна на бременната жена. Позната е на полицията, тъй като е залавяна да шофира с наркотици. Двойката е наблюдавана отдавна от Военна полиция. Интересна подробност е, че 25-годишният каналджия се оказа издирваният във Фейсбук и в полицията Георги Божиков от с. Труд. Неговата майка Веселина Божикова не успяла да се свърже с него след работа в петък и вчера го обяви за издирване.

=========================================

Акция срещу търговията с гласове провежда полицията в Пазарджишко. В операцията участват и жандармеристи от Пловдив.

Междувременно актове за непозволена агитация наложи Районната избирателна комисия в Пазарджик на кандидата за депутат от листата на ГЕРБ Стефан Мирев, кметицата на община Септември Васка Рачева, кметовете на град Ветрен Радослав Лютаков и на село Бошуля Христина Венчева, както и на председателя на Общинския съвет в града Кирил Тодорин. Причината - билбордове и постери, на които изброените представители на местната власт са се снимали с Мирев, като в материалите се призовават гражданите да гласуват със съответния номер на коалицията и преференцията на кандидата за народен представител. Сигналът за нарушението е постъпил вчера сутринта. Извършена е проверка на място, при която в посочените населени места са намерени и заснети множество такива агитационни материали. Районната избирателна комисия се произнася, че е нарушен основен принцип в провеждането на изборите - лице упражняващо държавно-властнически правомощия не може да участва пряко в агитацията за кандидат за народен представител. Недопустимо е орган на власт да агитира в полза на конкретна политическа сила, аргументират се от комисията. На кметицата на община Септември Васка Рачева е разпоредено незабавно да премахне агитационните материали.

=====================================

Районният прокурор на Пловдив Петър Петров разпореди проверка във всички търговски обекти в областта, в които се продават пневматични оръжия и боеприпаси. Повод за нея са зачестилите случаи през последните месеци с нерегламентираното им използване от непълнолетни лица. Съобщихме ви преди ден за поредното посегателство срещу автобус от градския транспорт. Целта на проверката е да установи спазват ли се разпоредбите в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и контрола над тях. Проверката трябва да установи продавани ли са оръжия на непълнолетни. Ще се изиска и справка дали хората, придобили оръжия, са ги декларирали в РУ на МВР по постоянния си адрес. Срокът за приключването на проверката е двумесечен.

======================================

В Пловдив 4-годишните деца ще учат в задължителна предучилищна група от есента. До края на годината се очаква общината да обяви 500 нови места в строящите се нови детски градини. От отдел „Образование“ на местната управа напомнят, че в текущите класирания, които се провеждат всеки месец, родителите на 4-годишните деца вече могат да подават заявления. След края на класиранията децата се записват в рамките на указания за съответното текущо класиране срок и могат да постъпят веднага в първите групи за настоящата учебна година.

===========================================

Най-големият франкофонски фестивал в света Франкофоли се завръща тази година у нас, в Пловдив на Гребната база на 16 и 17 юни. Сред първите големи имена, потвърдили участие на българското издание на фестивала, са Имани, раперът Метр Гимс, завладяващата LP или Лаура Перголизи, както е истинското ѝ име, и шведската певица с гръцки корени - любимката на българската публика Елена Папаризо. Освен тях през юни в Пловдив, ще видим и La Caravane Passe, Bon Entendeur и Shouse. Билетите на промо цена от 90 до 130 лева са в продажба от днес.

Информации на Люба Алексиева, Искра Койчева, Тина Соколова и Петър Тодоров