Започнахме засилени проверки за качеството на млякото, което се внася в страната. Това съобщи министърът на земеделието Явор Гечев пред медии в село Устина и отбеляза, че цените не са прерогатив на Министерството на земеделието. Според него има известна спекула. Явор Гечев посочи, че се подготвя наредба за проследяемост по цялата верига, заради хигиената и качеството на храните. Явор Гечев информира, че е стартирала и процедура по нотификация за предварително изплащане на 50% от украинската помощ. „В началото на следващата седмица ще бъде изпратена в Брюксел, за да може да се подпомогнат сега земеделските производители, включително и животновъдите. Чрез този инструмент ще дадем аванс от 50% на земеделските производители, за да може да имат разполагаемост на средствата“, подчерта още Гечев.

За спешна среща с президента, премиера, земеделския министър и свикване на кризисен щаб призоваха десетки животновъди от три области в страната на протест в центъра на Хасково. Фермерите се събраха за информационната кампания на аграрното министерство по повод Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони в България за периода 2023-2027 г. Зала „Хасково“ обаче, се оказа тясна за пристигналите. Председателят на Асоциацията „Обединени български животновъди“ Бойко Синапов заяви, че стратегическият план убива българското земеделие и призова фермерите да напуснат срещата, защото в документа не са включени исканията им. Той прогнозира продоволствена криза и вълна от фалити. 

================================

Новият парламент спешно трябва да приеме антикорупционните закони. Eфективна правосъдна реформа e най-доброто средство повече българи да не попаднат в санкционния списък "Магнитски". Това коментира президентът Румен Радев в пловдивското село Устина, където участва в традиционния ритуал по зарязването на лозята. Държавният глава сподели също, че е против изпращане на въоръжение от Българската армия в Украйна. Според него, този конфликт може да бъде решен с диалог. Румен Радев коментира и искания от някои бивши депутати импийчмънт, както и работата на разпуснатия вече 48-ми парламент.

================================

Петимата общински съветници от „Автентична лява БСП“ в Пловдив напускат левицата. Заедно с тях от столетницата си тръгват и още 109 социалисти от града на тепетата. Те определиха 50-я конгрес на левицата за унищожителен форум за партийната демокрация, социалистическия дух и здравия политически смисъл. Напускаме не БСП, а партията на Корнелия Нинова, заявиха още пловдивските социалисти. Веднага след оповестяване на решението им, последва светкавична реакция от страна на градската структура на левицата. „Това не са съветници на БСП, а служители на едрия капитал“, се казва в позицията на Градския съвет на БСП Пловдив. Вчера кметът на Перник Станислав Владимиров и още 50 членове от местната организация на социалистите също напуснаха столетницата.

==================================

За девета поредна година Джумая джамия събра представители на различни вероизповедания, за да пият кафе на толерантността. Тази година ритуалът започна с едноминутно мълчание в памет на хората, загубили живота си при земетресенията в Турция и Сирия. Дарения в размер на почти 10 000 лв. за пострадалите в Турция са събрали двете джамии в Пловдив, а събраната сума във всички мюфтийства в страната възлиза на 400 000 лева. Това заяви председател на джамийското настоятелство на Джумая джамия Ахмед Пехливан по време на традиционното кафе на толерантността. На срещата стана ясно още, че от фондация „Заедно“ са готови да предоставят леглова база на Свети Влас за настаняване на децата, останали без семейства. На тях може да им се предостави и психологическа подкрепа, допълни Ахмед Пехливан. До 15 март в Джумая джамия продължава приемането на средства, както и на одеяла, зимни боти, спални чували, якета, и други нови вещи. Междувременно български и чуждестранни студенти, които учат в страната ни, вечер сортират и пакетират дрехите, които ежедневно заминават за Турция.

==================================

120 куб.м. е общото количество на незаконно добита дървесина, установено само за месец януари от служителите на Южноцентрално държавно предприятие в Смолян. Съставени са 36 акта. Общо 8 279 проверки са извършили през изминалия месец служителите на горските и ловни стопанства.

===================================

Златна сватба вдигнаха за поредна година 32 семейства от община Пещера с по 50 години брачен живот. Те празнуват заедно юбилея от вричането си във вярност на тържество, което по традиция е организирано специално за тях. То се провежда днес за 23-ти път. Семействата отново бяха посрещнати подобаващо в местен ресторант, където влязоха по бяла пътека под арка от цветя, издигната от подредени в шпалир младежи в народни носии, на фона на Сватбения марш на Менделсон. В програмата се включи техен любим изпълнител - Христо Кидиков.

Информации на Искра Койчева, Живка Тодорова, Тина Соколова и Адриан Кулев