Кампанията за набиране на учебни пособия за децата от наводнените села в Карловско върви успешно. Организаторите от Националното сдружение на сираците в България се обръщат към гражданите и фирмите, че има необходимост от още раници, химикали, моливи, линийки, острилки, боички, четки. Добрата новина е, че за един ден са събрани над 3800 тетрадки и над 600 блокчета за рисуване. С това постигнахме целта си всяко дете да има нужните тетрадки и блокчета, коментира пред Дарик Варна Слави Михайлов, председател на сдружението. Следващата седмица всички дарени стоки ще бъдат предадени на Антон Минев, зам.-кмет по образованието в Община Карлово, който има ангажимент чрез кметовете на населените места учебните пособия да стигнат до всяко дете. До утре даренията се събират във фоайето на Община Варна.

Няколко фирми вече се отзоваха и на призива за осигуряване на допълнителна техника за аварийните и възстановителните дейности в най-тежко пострадалите карловски села, съобщи областният управител на Пловдив Ангел Стоев. По думите му предстои проектиране и изграждане на нова инфраструктура, на нови домове и ремонт на пострадалите къщи, за което също ще е необходим сериозен ресурс. Камарата на строителите в България ще окаже пълно съдействие в мобилизирането на техническия и кадрови ресурс на строителните компании. Това е обещал изпълнителният директор на КСБ Валентин Николов. Ще бъде осигурен и транспорта на 210 ученика от пострадалите села - Богдан, Войнягово, Каравелово и Климент до Карлово. Учениците ще бъдат извозвани с бусове на държавата фирма „Автомагистрали“, увери областният управител. „Държавният резерв“ ще отпусне още 200 тона бутилирана вода за бедстващите села, тъй като тази от водопровода продължава да бъде негодна за пиене. Със заповед на областния управител се удължава срокът на частичното бедствено положение на територията на общините Карлово, Калояново и „Марица“. Тя е в сила от 12.09.2022 г. и е за срок от 30 дни. Причината за удължаването на срока е продължаващите неотложни аварийно-възстановителни дейности, възникнали в следствие на тежките наводнения в първите дни на месеца. Припомняме, че продължава набирането на доброволци и техника чрез телефона на областна управа „Доброволци за Карлово“ - 0879 182 250.

===================================

Пловдивските пожарникари отдадоха заслужена почит към техни колеги, загубили живота си в битката с огъня. Те положиха венци пред паметната плоча в двора на Пожарната в Пловдив, където беше отслужена и заупокойна молитва. Ден преди професионалния празник на пожарникарите директорът на пловдивската пожарна комисар Георги Мангараков връчи отличията на 65 служители за безупречната си работа, повечето от които проявили изключително себеотрицание при овладяването на пожари и бедствия.
=======================================

И в Смолян получиха ваксината на Moderna срещу щамът Омикрон при COVID-19. Тя ще се поставя само в Регионалната здравна инспекция като са осигурени дози за първична имунизация и бустерна доза. „Spikevax ще се прилага само в имунизационния кабинет на РЗИ, в сряда и петък от 15:00 до 17.00 ч. след предварително записване на тел. 0301/5 89 30“, се казва в съобщение от Здравната инспекция в Смолян. Ваксината Comirnaty на Пфайзер може да бъде прилагана във всички ваксинационни пунктове на територията на областта и при личните лекари, уточняват още от РЗИ. Здравните инспектори съветват гражданите да се ваксинират, за да имат защита срещу коронавируса на прага на есента. За последната седмица в Смолянско се отчита спад на болните с COVID-19, като едва 52-ма са регистрирани с положителни проби. Има 3 смъртни случая, свързани с опасната инфекция и 1 на интензивна терапия. 14-дневната заболеваемост е малко над 115 на 100 000 души.
================================

4 табели за „Синята зона“ в Кърджали мистериозно изчезнаха през уикенда. Полицията издирва извършителите на кражбата. Указателните табели са били поставени на три улици в централната градска част, които попадат в зоната за платено паркиране. След подаден сигнал за липсата им, дежурна оперативна група от полицейското управление е извършила оглед. Образувано е досъдебно производство.

Информации на Петър Тодоров, Искра Койчева, Адран Кулев и Живка Тодорова