Пловдивчани ще садят картофи на ул. „Рогошко шосе“ в знак на протест срещу окаяното състояние на пътя. В сряда протестиращите ще блокират пътната артерия с шествие, което се организира в социалните мрежи. Основните искания са за незабавен цялостен ремонт в участъка от моста на Адата до землищната граница на Пловдив, изграждане на ВиК мрежа, ново улично осветление и нова асфалтова и тротоарна настилка, която да e адаптирана с интензивния трафик. Според недоволните граждани, с над 3 месеца е забавена реконструкцията на „Рогошко шосе“, за която фирмата, спечелила обществената поръчка, ще получи 14 милиона лева. „Ако откажат среща с нас, ще подпомогнем смяната в статута на земята, като в образувалите се дупки ще засадим картофи, които покълнаха във времето от последното обещание на кмета Здравко Димитров за нов път“, казват още организаторите на протеста. Улицата, която свързва Пловдив с близките села от община Марица, е осеяна с огромни дупки от години. За шофьорите е почти невъзможно да ги заобикалят и редовно пукат гуми или трошат колите си.

===================================

Полицията търси очевидци на челния удар с 5 жертви край Пазарджик. Призивът е граждани, които са били на мястото по време на инцидента в неделя следобед, да съдействат на разследването. Кървавият сблъсък е станал на пътя Пазарджик-Пловдив до разклона за село Мало Конаре между "Шкода Октавия" и "Форд Фокус". При катастрофата на място са загинали двамата водачи - мъже на 44 и 64 години, още един мъж на 71 години и жена на 52. По-късно 66-годишна жена, закарана в Спешното отделение в Пазарджик, също издъхва. Двама ранени са в тежко състояние в Областната болница в Пазарджик, но засега няма опаснаст за живота им. Всички са от Пловдив и от първомайското село Драгойново.

======================================

Поредно посегателство върху автобус на градския транспорт в Пловдив. В неделя, малко след 19:30 часа на кръстовището между бул. „Пещерско шосе“ и ул. „Перущица“ пиян мъж хвърлил стъклена бутилка по изчакващия на червен светофар автобус, движещ се по линия №12. За щастие, няма пострадали хора, счупено е едно от крайните странични стъкла на рейса. Задържан е извършителят – 27-годишен мъж от плевенско село. В края на февруари, отново в Пловдив, полицайка и 14-годишно момче пострадаха при стрелба с пневматично оръжие от ученици по автобус на градския транспорт. През ноември миналата година пък няколко тийнейджъри стреляха с въздушна пушка по автобус от градския транспорт до ОУ "Елин Пелин" в район „Западен“. От полицията и прокуратурата започнаха масови проверки на оръжейните магазини в града на тепетата.

================================

Намаляват данъците на имоти и автомобили в Пазарджик. Предложението е налогът за имоти да падне с 15%, а за автомобили - с 10%. Проектът за изменение на Наредбата за местните данъци и такси е публикуван на сайта на общината. Предвидено е промяната да влезе в сила от следващата година. Преди това документът трябва да мине през обществено обсъждане, което е насрочено за 11 април, а в края на същия месец се очаква да бъде гласуван от Общинския съвет в града. Сегашните размери на местните данъци за имоти и автомобили са в сила от началото на 2020 г. Анализите показват, че оттогава досега приходите от двата налога са се увеличили с близо 2 милиона лева.

================================

„Седмица на отворените врати” с безплатни прегледи за туберкулоза ще се проведе в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян. В дните от 20-ти до 24-ти март, между 8:00 и 15:30 часа, ще се извършват свободни медицински консултации. Д-р Юлияна Лазарова – завеждащ пневмофтизиатричния кабинет, ще приема желаещите да проверят статуса си в кабинета на шестия етаж, над Инфекциозното отделение. „Целта на инициативата е да се повиши обществената информираност за туберкулозата, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги“, коментира д-р Лазарова. При последната кампания, през септември м.г., са преминали 58 човека. От тях с латентна туберкулозна инфекция са установени четирима души, които са поети за химеопрофилактика.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова и Адриан Кулев