Тази вечер и през следващите два почивни дни ОП „Градини и паркове“ в Пловдив оставя дежурни екипи от специализирана бригада за санитарни дейности по дърветата. Това се прави заради прогнозите на метеоролозите за влошаване на времето със силен вятър и проливен дъжд. При буря, гражданите да ограничат излизанията си от дома и по възможност да не паркират автомобилите си под дървета, призовават от общинското предприятие. При аварийни ситуации с паднали дървета и клони могат да се подават сигнали  на спешния телефон 112. Екипите на „Градини и паркове“ са готови да се включат в отстраняването им.
==================================

Над 10 дървета са били повалени в Гробищния парк в Пещера при бурята, извила се над града преди дни. Стихията е нанесла големи щети по паметници и гробни места, съобщи управителят на "Обредни дейности" Георги Делев. Вече няколко дни служителите от общинското предприятие се опитват да отстранят дървесината, помагат и на хората при възстановяването на гробовете и паметниците за предстоящата утре Черешова задушница. Отстранени са и наклонени дървета, застрашаващи да паднат и да ударят човек. Алпинисти и автовишка пък са помагали при изрязването на високи клони, за които е преценено, че може да се скършат и да наранят някого. Още над 30 дървета, наклонили се от поривите на вятъра, предстои да бъдат отстранени.


=================================

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не допусна пратка от близо 1000 живи растения, внос от трети страни, през ГКПП „Капитан Андреево“, съобщават от агенцията. Товарът е представен за фитосанитарен контрол от инспекторите на агенцията на граничния пункт, които са установили, че е съставен от 930 броя декоративни растения за засаждане. При проверката е констатирано, че част от тях са забранени за внос в ЕС, а друга не отговарят на специалните изисквания за внос на територията на общността. Съгласно действащото законодателство вносът на стоките е отказан и пратката е върната в страната на произход. Към момента, на граничния пункт „Капитан Андреево“ няма опашка от изчакващи товарни автомобили, уверяват от БАБХ.
===================================

Няма да бъдат увеличавани билетите за автобусни превози през летния сезон. Това съобщи в обзорната седмична програма на Дарик Пловдив Милена Милтенова от Националното сдружение на българските превозвачи. Към момента не се предвижда и увеличение на транспортните карти за пенсионери и ученици. "Въпреки отпуснатите 20 млн. от бюджета за това, ние субсидираме държавата по това перо, а не тя нас", коментира още Милтенова. 


==================================

Общините трябва да инвестират в екологичен Градски транспорт и в инфраструктура за електрически автомобили. Това заяви в ефира на Дарик председателят на „Товарна Секция“ и член на Управителния съвет на Асоциацията на автомобилните превозвачи Георги Загоров. Той уточни, че през 2021 г. в България няма закупен нито един електрически товарен автомобил, а в Европейските страни те са над 2000. Превозът на стоки и хора ще продължи да се увеличава в средносрочен план, а това ще води до още по-голям трафик и по-високи емисии на въглероден диоксид. Какъв ще е ходът на ЕС в тази посока? Темата ще е сред водещите на най-голямото изложение в България за тежки и лекотоварни автомобили, автобуси и специализирани превозни средства TRUCK EXPO 2022. Автомобилният форум ще се проведе от 16 до 18 юни в Пловдив, на територията на Международния панаир.
===================================

Пловдивска област е на трето място в страната по успех на матурата по БЕЛ. От РУО отчетоха ръст в отличните оценки на матурите в 4-ти клас. Данните сочат малко над 46% срещу 17 на 100 от миналата година. Няма резултат от 100 точки на изпита по български език и литература при явилите се 5335 четвъртокласника. От тях със слаби оценки са 9,8%.  На матурата по математика отличен резултат са постигнали 146 деца, а със слаби оценки са 931 ученика. При резултатите от ДЗИ по БЕЛ за 12 клас от 95 до 100 точки са постигнали 16 деца, а със слаби оценки са 15% от явилите се общо 3848 ученици.
====================================

Случващото се между Скопие и София не е конфликт, а кавга между братовчеди. Основният проблем в тези роднински спорове са прекалените емоции и това е първит проблем, който трябва да бъде изчистен. Това коментира в ефира на Дарик Пловдив северномакедонският политик, публицист и пробългарски активист Петър Колев. „Трябва да се търсят работещи решения, а не добри пожелания, като например Декларацията от 1999 година и Договора от 2017-та, в който няма никакви срокове за изпълнение“, обясни Колев. Тази вечер от 18:00 ч. заедно със съпредседателя на ВМРО Александър Сиди в залата на Общинския съвет на Пловдив двамата ще изнесат лекция на тема „Не предавай Македония“.
===================================

Манатарка-гигант откри стар гъбар в Родопите. Гъбата тежи 3 200 кг., а шапката ѝ е с размери над 50 см. Манатарката е открита в гориста местност над кържалийското село Тихомир. На този етап кило манатарка се изкупува от 5 до 10 лв., като има вълна и на пачия крак, който варира в същия ценови диапазон.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова, Живка Тодорова и Адриан Кулев