10 микробуса с дарения потеглят днес от Смолянско за пострадалите от земетресението в Турция. Дарителската кампания се организира от Движението за права и свободи. Събраните дрехи и хранителни продукти от Борино, Мадан и Рудозем вече се транспортират, а утре потеглят бусове с помощи от Девин, Чепеларе, Смолян, Златоград и Баните. Хората там са събрали чисто нови 500 спални чували, обувки, одеяла, завивки, панталони, якета, памперси, стотици бебешки и други пакетирани храни, уточни пред Дарик младежкият председател на ДПС в Смолян арх. Шебан Билянов.

Община Доспат също организира дарителска кампания в помощ на пострадалите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия. Събират се парични средства и други материални дарения чрез кметовете в населените места срещу подпис, информират от общинската администрация. Впоследствие парите ще се отчитат в касата на Общината, а оттам в сметката на Българския червен кръст.

Дарения се приемат и в офиса на БЧК-Пловдив на ул. „Стойчо Мушанов“ № 48, всеки ден от 09:00 ч. до 16:00 ч. При въпроси, може да позвъните на откритата ЗЕЛЕНА ЛИНИЯ - 0800 180 54.

==================================

Община Пловдив спести близо 1 млн. лв. от сметки за ток за една година. Икономията е резултат от подмяната на старите улични осветителни тела с нови LED лампи. „За сравнение общо консумираната енергия за 2021 г. е малко над 11 000 МW/h, а консумацията на ток през 2022 г. е под 9 200 МW/h“, уточни зам.-кметът Тодор Чонов. През настоящата година общинската администрация планира подмяната на осветителни тела да продължи. Планиран е монтажът на нови LED лампи в район „Северен“, ремонт на уличното осветление на моста на Адата, при наличие на средства и в други райони, допълни Чонов.

==================================

На 2 години и 4 месеца лишаване от свобода, с 3-годишен изпитателен срок, и 1000 лева глоба е осъден бившият началник група в КАТ-Пловдив Матей Матев. Пловдивският окръжен съд го призна за виновен по четири обвинения - 3 за длъжностни престъпления и едно - за подкуп от 300 лв. Матев е лишен и от правото да заема ръководна длъжност в състава на МВР за срок от 3 години. Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

Мъж намери смъртта си под гумите на автобус. Човекът бил заспал, лежейки под рейса, съобщиха от пловдивскта полиция. Инцидентът е станал в село Цалапица. Починалият е 44-годишен пловдивчанин, който легнал под паркирания автобус и бил прегазен при неговото потегляне, без водачът да разбере. Отрицателни са резултатите от тестовете за употреба на алкохол и наркотични вещества на шофьора на превозното средство. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Пловдивски криминалисти разкриха оборудвана наркооранжерия. В частен имот, в село близо до Първомай, те установили 45 насаждения от рода на конопа в напреднал стадий на растеж, отглеждани в специално пригодено помещение със системи за вентилация, отопление и напояване. Открито е и съоръжение от палатков тип със създадени благоприятни условия да виреят 50 корена с разсад от наркокултурата. Всичките 95 канабисови стръка са иззети и предстои експертна справка да изясни общото им тегло. Намерени и иззети са различни видове растителни торове и ползвано техническо оборудване. За 24 часа е задържан 36-годишен мъж, а случаят е докладван в Районна прокуратура – Пловдив.

Информации на Петър Тодоров и Адриан Кулев