Полицията предприема масови проверки за студентския празник. Засилено полицейско присъствие ще има основно около питейни и увеселителни заведения, хижи и туристически комплекси, както и по пътищата, водещи към тях, съобщават от Областната дирекция на МВР-Пловдив. Предвижда се и завишен контрол по отношение на използването на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия.

От „Пътна полиция“-Смолян пък съветват студентите предварително да планират как ще се придвижват до мястото на празненството; да се информират за затворени участъци и пътища в ремонт; ако ще пътувате с личния си автомобил, проверете техническото му състояние и готовността му за използване при зимни условия; носете в себе си лична карта и свидетелство за управление на МПС; заредете достатъчно гориво; храна и вода за из път, както и топла завивка. При нужда от помощ позвънете на телефон 112.

============================

Пазарджик отново ще има денонощна аптека. Това стана ясно след втора среща между представители на фармацевтичния бранш с кмета на града Тодор Попов. Решено е една от аптеките в близост до Областната болница, която допреди ковид-кризата беше с непрекъснат режим на работа, да го възстанови, като осигури за целта кадри. От Общината се очаква да подкрепи финансово това намерение, тъй като скъпият нощен труд генерира загуби, но в същото време за пациентите е важно да имат 24-часов достъп до медикаменти. Ако заявеното намерение бъде осъществено, от 5 януари аптеката на ул. „Болнична“ №14 би трябвало да заработи нон-стоп. Какви ще бъдат разходите за нощен труд и колко от тях ще поеме Общината, засега не се съобщава.

==============================

Пловдивският апелативен съд отмени определението на Окръжен съд-Хасково, с което мярката за неотклонение на бившия полковник от турската армия и адвокат Мустафа Гьокташ бе измемена от „задържане под стража“ в „домашен арест“ и остави без уважение молбата му за по-лека. От следствената килия 63-годишният Гьокташ излезе на 21 ноември, след като съдебномедицинска експертиза заключи, че страда от сърдечносъдово заболяване. В Окръжен съд – Хасково срещу него се води дело въз основа на заповед за международно издирване. В Турция срещу него е образувано наказателно преследване за предумишлено убийство на известния турски писател и университетски преподавател доц. Неджип Хаблемитоглу, извършено преди 20 години. За престъплението в родината му се предвижда наказание доживотен затвор. Хасковският съд обаче отказа екстрадирането на полк. Гьокташ в Турция. Той е в България от август тази година, като пресякъл незаконно „зелена граница“. Мустафа Гьокташ е подал документи до българските власти за предоставяне на убежище по политически причини, както и за статут на бежанец.

================================

Командирът на 61-ва механизирана бригада в Карлово бригаден генерал Деян Дешков поема с указ на президента ръководството на Сухопътните войски.  Днес той бе удостоен със званието генерал-майор. Досегашният командир на Сухопътните войски Михаил Попов става заместник-началник на отбраната със звание генерал-майор.

=================================

135 лица и семейства от община Златоград вече получават безплатен обяд по социален проект, информират от общинската администрация. Хората, които ще ядат топла храна до края на септември 2025 година са с ниски доходи или с минимални парични постъпления. През целия период на проекта ще може да се подават заявления за включване на крайно нуждаещи се лица. Капацитетът на услугата е 200 души. Заявления се подават в Центъра за социална рехабилитация и интеграция в родопския град.

Информации на Искра Койчева, Тина Соколова, Живка Тодорова и Адриан Кулев