220 хиляди лева в помощ на пострадалите от земетресението в Турция са събрани за по-малко от денонощие от пловдивския издател Манол Пейков. Вчера той отправи призив във Фейсбук за съпричастност към бедстващите. Дарителите към момента са над 1500 души като в пунктовете в Пловдив и София продължават да пристигат дарения от сутринта. След разговор с посланика ни в Турция става ясно, че хората в района имат нужда от ръкавици, якета, шалове, шапки, одеяла, външни отоплители на газ, палатки, столчета и маси за къмпинг, комплекти за първа помощ, спални чували и вътрешно осветление за палатки.
=========================

Протест срещу управлението на ГЕРБ в Пловдив се организира тази вечер от 18:00 ч. пред сградата на общината. Във Фейсбук е създадено специално събитие от местната гражданска активистка Елка Мухова. "Развитието на Пловдив не може да бъде заложник на вътрешните борби в ГЕРБ и скандалите между Иван Тотев и Здравко Димитров", се казва в текста на събитието, озаглавено "ОСТАВКА на кмета на Пловдив - Здравко Димитров". Време е да кажем „стига“ на вътрешните борби за власт", се казва още в обръщението. Към момента близо 70 души са заявили, че имат интерес към протеста или ще се включат в него, включително и настоящи общински съветници.

==================================

Отменя се грипната епидемия в Пловдив предсрочно. Това съобщи д-р Сийка Димчева от РЗИ след заседание на Областния оперативен щаб. През последната седмица се регистрира намаление на заболелите от грип и остри респираторни заболявания, което позволява противоепидемичните мерки да се отменят още този четвъртък. Преди седмица грипната епидемия в Пловдивско беше удължена до 10-ти февруари, но сега мерките падат ден по-рано.

Кривата на заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип на територията на област Смолян също тръгва надолу след междусрочната ваканция на учениците в региона. Това сочат данните на Регионалната здравна инспекция за изминалата седмица. Според тях регистрираните болни са 137.56 на 10 000 души, при над 160 за предходния отчетен период. За цялата област има отчетени само 4 случая на COVID-19. Случаите на варицела сред малките деца са само 3 в Смолян.

====================================

123 години от смъртта на знаменития хайдутин и революционер Капитан Петко войвода ще почетат Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян и Съюзът на тракийските дружества „Родопска слава“. Съвместната инициатива е в Къща музей „Ласло Наги“. Председателят на Тракийското дружеството Златка Петрова ще прочете презентацията си „Капитан Петко войвода – закрилник на Родопите“. Присъстващите ще могат да видят и уникалните реликви: пушката на Капитан Петко войвода и епатрахила на свещеник Атанас Келпетков, съхранявани в смолянския музей.

Информации на Лалка Златанова, Адриан Кулев и Петър Тодоров