Смесеното дружество "Пълдин Туринвест", в което 75% от собствеността е на бизнесмена Георги Гергов, е с непокрита загуба от 107 млн. лв., а Международен панаир Пловдив затъва всяка година с 5-6 млн. лв., като непокритите загуби към момента са 26 млн. лв. Това обяви в ефира на Дарик адвокат Веселина Александрова. Законът за културното наследство е единственият начин, по който може да се спаси Международният панаир и той да остане на пловдивчани, уточни тя, коментирайки идеята той да бъде обявен за паметник на културата. Ако продължава същата формула за управление на панаира, публично-частното партньорство ще доведе до унищожаване на дружеството, смята доц. Йордан Василев, общински съветник от "Автентична лява БСП - Пловдив". Според него, панаирът е отражение на българската икономика и затова изложенията стават все по-слаби. Депутатът от БСП Иван Петков - Бебето заяви категоричната си позиция, че левицата е против Пловдивският панаир да стане частна собственост. На 9 януари ще има второ заседание на местния парламент заради Панаира.

======================

50-годишният Йовчо Ангелов Аланджийски хвана кръста на Богоявление в Пловдив. В студените води на река Марица го хвърли лично пловдивският митрополит Николай. Общо 84 човека, сред които и 9-годишният Петърчо, скочиха в реката за спасяването на христовото разпятие. След ритуала участниците извиха мъжко хоро в реката.

В пострадалото от наводненията карловско село Каравелово богоявленският кръст беше изваден от 17-годишния Емануеле Петков. Отец Рафаил извърши Велик Богоявленски водосвет и хвърли кръста в реката, която наводни селото. Във водите скочиха петима души, като Емануеле беше най-бърз. Той е ученик в ПГ “Ген. Вл. Заимов” в Сопот. Младежът пожела здраве на всички жители на селото и да не се страхуват от трудностите. 23-годишният Ивайло Рачев пък извади кръста в другото пострадало от наводнението село - Богдан. 33-годишният огнеборец Кирко Канагрохов извади Богоявленския кръст от река Манастирска в Сопот. За пети път Мартин Пеев улови Богоявленския кръст в Асеновград.

Четирима смелчаци нагазиха водите на р. Черна в Смолян, а Разпятието извади 30-годишният военнослужещ Петър Савов. Той за пета година участва в ритуала по спасяването на кръста и пожела здраве, успехи и щастие на всички.

Църковният празник бе отбелязан тържествено и в цялата Пазарджишка област. В Пазарджик над 50 бяха смелчаците, които скочиха в р. Марица. Победител в надпреварата за изваждането на кръста там стана 16-годишният Трендафил Куманов, възпитаник на Професионалната гимназия по механотехника и електроника. Той се хвърля във водата за трети път, но за първи път успява да достигне преди всички до свещения символ. Момчето пожела на всички хора здраве, като допълни: "Другото се печели". 14-годишният Калин Цветков извади кръста от езерото в парка на град Пещера. Многолюдни шествия преминаха по улиците на Ракитово и другите две селища от родопската община - Костандово и Дорково. И на трите места участниците бяха празнично облечени в красиви носии и играха във водата традиционните мъжки хора. Част от шествието в общинския град бе 50-метрово национално знаме, носено с гордост по централните улици от местни деца. Победителят там също бе тийнейджър - 16-годишният Тодор Пейчинов. 28-годишният Петър Търнев от София извади кръста от езерото Клептуза във Велинград. В студените води там скочиха общо 12 момчета.

23-годишният нападател на футболния клуб „Левски“-Крумовград Мариян Тонев спаси Кръста в Харманлийска река. В родния му град тази година участниците в традиционното за Богоявление благотворително мъжко ледено хоро в реката бяха рекорден брой - над 70. Най-малкият сред тях бе 10-годишният Кристиян. Мариян Тонев, който участва за трети път в йордановденския ритуал, пожела на всички здраве, а за себе си - да вкарва повече голове. Събраните средства от мъжкото благотворително хоро тази година ще бъдат предоставени за лечение на Господин Панайотов в кампанията „Надежда за Господин“. 15-годишното момче от Харманли е с диагноза спинална мускулна атрофия и семейството събира средства за лечение в Инстанбул. В кампанията до момента са набрани над 100 000 лв.

20-годишният борец от местния клуб Георги Иванов спаси Божия кръст на Богоявление в Димитровград от водите на река Марица. 22-ма участваха тази година в ритуала. Здраве, щастие и късмет на всички пожела Георги и призна, че се включва за пръв път в такава надпревара, а само след десетина дни му предстои състезание на борцовия тепих. Водосветът на брега на реката в кв. „Простор“ отслужи Архиерейският наместник Георги Тодев, който преди това отслужи в храма „Св. Димитър“ Празнична Златоустова литургия. Пита, вино, парична награда и подаръци на победителя и останалите участници традиционно връчи кметът Иво Димов.

Ритуалите на Йордановден в традиционния фолклор са свързани с освещаването на водата и кръста, разказа в ефира на Дарик радио директорът на Етнографския музей в Пловдив доц. Ангел Янков. С кръщаването на водата светът придобива нова ценност и сила, става по-безопасно място за живеене. Свършват т.нар. мръсни дни, т.е. злите сили са победени и прогонени, допълни още доц. Янков. Традициите в отбелязването на празника са се променили в годините обаче и голяма част от тях за съжаление не се изпълняват.

Информации на Искра Койчева, Живка Тодорова, Адриан Кулев, Тина Соколова и Петър Тодоров