Община Карлово очаква финансова подкрепа от държавата и през 2023 г. По думите на кмета над 180 хиляди кв. метра пътища и улици са разрушени след наводнението и са унищожени 21 моста.

============================

Над половин милион лева събра кампанията „Генератори за Украйна“ на пловдивския издател и общественик Манол Пейков. Инициативата той обяви във Фейсбук и от старта ѝ на 26 октомври до днес са събрани 534 710 лева. Идеята е да се осигури електричество на засегнатите от руските атаки райони. Вече са закупени 118 генератора. Предвижда се до 12 декември генераторите да бъдат изпратени към болници и училища в Украйна, допълни Манол Пейков.

===============================

Брацигово остана без автобуси до Пазарджик. Превозвачът е уведомил общината, че се отказва от договора поради финансови затруднения. От началото на този месец са прекратени всички курсове по линията. Община Брацигово подготвя обявяването на обществена поръчка за транспртната дейност. От местната администрация подчертават, че ще направят всичко необходимо, да бъде осигурен обществен автобусен транспорт до областния град.

===========================

Районът около ул. „Бачо Киро“ във Велинград от дни е с проблеми с водоснабдяването, а от кметството в курорта съобщиха, че хората могат да разчитат на водоноска. Камионът е осигурен от местната доброволческа структура към Офроуд клуб “4х4 Велинград“. ВиК проблемите в града са от години. Остарялата мрежа аварира често, но напоследък това се случва почти всеки ден. Безводието разпалва напрежение сред гражданите, които обмислят да излязат на протест. Те искат да се смени ръководството на водоснабдителното предприятие в града. Пак заради тежка авария на канализацията, днес до 17:00 часа е затворена за движение и ул. „Георги Кирков“.

============================

Турски тираджия е задържан тази нощ на АМ „Марица“ за превозване на мигранти, съобщават от ОД на МВР-Хасково. В 03:00 часа в участъка на пътния възел за Димитровград служителите на реда проверили тир „ДАФ“ с влекач и прикачено полуремарке, движещ се в посока София. В кабината на колата, управлявана от 39-годишен турски гражданин, са открити 10 мъже на видима възраст между 20-30 г. без документи за самоличност, самоопределящи се за афганистанци. Работата по случая продължава.

==============================

3-годишно дете и 23-годишна жена са под наблюдение в болницата в Кърджали след пътен инцидент в района на село Паничково, съобщават от ОД на МВР. 32-годишен мъж с „Фолксваген“ загубил контрол над управлението му, колата се блъснала в ограда и паднала във водосточна шахта. Пострадали са детето и жената - пътници в автомобила. Направеният тест на шофьора за алкохол е отрицателен. При друго пътно произшествие в Кърджали е пострадала и пешеходка. Докато пресичала на зебра 77-годишната жена била ударена от товарен автомобил, управляван от 40-годишен шофьор. След преглед в Спешното отделение на болницата е освободена за домашно лечение.

===============================

Над 20 000 иглолистни дървета са предвидени за пазарите за Коледни елхи. Това съобщава инж. Здравко Бакалов, директор на Южноцентралното държавно предприятие в Смолян. Общо 19 959 отсечени елхи и 2 740 с корен са предвидени за продажба на пазарите в страната. Цената им варира от 3 до 45 лева, в зависимост от вида и височината, уточняват от горското стопанство. В Коледни дръвчета ще бъдат превърнати не само елхи, борове и смърчове, но и отглеждани в разсадниците зелена дугласка, атласки кедър, кавказка и корейска ела.

Информации на Тодор Пантилеев, Искра Койчева, Тина Соколова, Живка Тодорова и Адриан Кулев